characters characters

Rezilienta baietilor

Cum sa cresti un baiat puternic din punct de vedere emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 noiembrie 2016    |   2791 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

rezilienta baietilor
Societatea si cultura dicteaza deseori modul in care crestem si educam copiii. Unul din primele lucruri pe care le facem este sa ne invatam copiii cum sa se comporte si ce sa le placa, dupa criteriul genului. Daca e fata, va trebui sa fie delicata si gratioasa, daca e baiat, sa invete sa fie puternic si curajos.

Aceste stereotipuri de gen pot insa avea efectul invers decat cel dorit: incurajand mereu baietii sa fie puternici, nu le lasam ocazia sa invete sa devina astfel. Cand baietii sunt tristi sau speriati, de multe ori adultii din jur ii indeamna sa „nu planga” sau „sa aiba curaj”, ratand momentul in care, trecand prin aceste emotii, copiii chiar ar putea invata cum sa faca fata acestora.

Ideea ca aceasta strategie nu da rezultatele dorite este sustinuta de statisticile privitoare la sinuciderile in randul baietilor si barbatilor adulti. In intervalul de varsta 10-29 ani, numarul de sinucideri la barbati este de 10 la 100 000, in timp ce, in Marea Britanie, cel mai mare numar de sinucideri este inregistrat in randul barbatilor cu varsta intre 45 si 49 ani. Aceste cifre atrag atentia asupra importantei copilariei in sanatatea mintala la maturitate.

„Copilaria si adolescenta sunt perioadele in care se pun bazele sanatatii mintale si sunt dezvoltate tipare de comportament care vor functiona si in viitor. Un copil cu o stare psihica sanatoasa are sanse mai mari de a avea la varsta adulta o stare psihica buna si de a–si pune in valoare potentialul.”, sustin cercetatorii.

In plus, jumatate din problemele de sanatate mintala apar inainte de varsta de 14 ani, iar 50% dintre adultii cu probleme de sanatate mintala au fost diagnosticati in adolescenta, dar 75% dintre ei nu au primit ajutor. In ultimii ani, numarul baietilor care se autovatameaza si a celor care sufera de tulburari alimentare a crescut destul de mult.

Baietii se straduiesc sa faca fata unei presiuni destul de ridicate din partea societatii, desi de multe ori acestea sunt atribuite mai degraba fetelor. Problemele din familie, stresul scolar, problemele cu imaginea de sine, sexualizarea timpurie, mediul online, prieteniile, bullying-ul si nesiguranta unui viitor si a unei cariere pot afecta sanatatea psihica a baietilor. Presiunea este si mai puternica atunci cand societatea pretinde ca baietii sa isi indeplineasca in totalitate rolul de „mascul tipic.” Indemnuri precum „Fii puternic.”, „Nu plange!” sau „Te descurci.” sunt adresate de timpuriu baietilor, care sunt incurajati sa se poarte ca „barbati adevarati”. Acest lucru nu inseamna nimic altceva decat faptul ca de la o varsta frageda, baietii nu se vor simti confortabil sa arate ca nu pot face fata unor dificultati, ca le e frica sau ca se simt slabi. Astfel, nu vor avea ocazia sa invete sa depaseasca dificultatile, frica sau sentimentul de neputinta.

Din acest motiv, multi baieti au de suferit si o buna parte din ei se ajung sa se izoleze de restul.

Rezilienta se invata si poate fi incurajata, iar preferabil este ca acest lucru sa inceapa din primii ani de viata. Ce poti sa faci pentru a-ti ajuta baiatul sa dezvolte rezilienta?

Fii un model Arata-i prin propriul tau comprtament, modalitati sanatoase prin care poate face fata stresului si prin care poate cauta solutii la problemele pe care le intampina.

Incurajeaza-l sa ceara ajutor atunci cand are nevoie. Spune-i ca este normal sa apelam la ajutorul celor din jur, ca putem face acest lucru pastrandu-ne demnitatea si invatand lucruri noi din situatii dificile.

Incurajeaza bunatatea. Baietii au nevoie sa stie ca pot face greseli si ca pot invata din ele. Ei au nevoie sa invete sa isi asume riscuri si sa invete din experienta. Incurajeaza-l sa fie generos, sa inteleaga greselile celor din jur si sa dea dovada de compasiune fata de acestia, dar si fata de el insusi.

Pastreaza o buna relatie de comunicare. Pune accentul pe onestitate si incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca despre ceea ce simte.

Ajuta-l sa descopere metode prin care sa se relaxeze. Astfel, vor putea gasi mai repede solutii la probleme, vor putea manifesta comportamente asertive si vor gasi cai prin care sa se exprime, fara a supara pe nimeni. 


Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/15743063066/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe