characters characters

Problemele de somn la prescolari duc la probleme de adaptare mai tarziu

18 aprilie 2017    |   1370 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

problemele de somn prescolari
Inainte de a banui copilul ca sufera de ADHD sau ca are probleme in a-si controla comportamentul, este bine sa verifici cat doarme si cat de bine. Problemele de concentrare a atentiei sau problemele de comportament la prescolari se pot datora somnului insuficient sau de calitate redusa.

Copiii de 7 ani, care in prescolaritate nu au dormit suficient tind sa aiba mai multe probleme atentionale, emotionale si relatii sociale calitativ mai reduse decat copiii care dorm suficient. Rezultatele vin de pe urma unui studiu realizat de medicii pediatri din cadrul Massachusetts General Hospital si publicat in jurnalul Academic Pediatrics.

”Am descoperit ca acei copii care nu dorm suficient in perioada prescolaritatii prezinta  un risc mai ridicat de a avea probleme atentionale, probleme in privinta functionarii memoriei de lucru, a gandirii si a rezolvarii de probleme, precum si probleme de comportament, la varsta de 7 ani.”, sustin cercetatorii. Asocierile dintre somnul insuficient si problemele de adaptare ale copiilor au ramas valide si dupa eliminarea factorilor care ar putea influenta relatia dintre ele.

Copiii participanti la studiu au fost evaluati de-a lungul timpului, prin interviuri si chestionare completate de catre mame, la varstele de 6 luni, 1 an, 2, 3, 4, 5 si 6 ani. La 7 ani, mamele si cadrele didactice au completat evaluari privind functiile executive ale copiilor (atentie, memorie, gandire, rezolvarea problemelor) si problemele de comportament, inclusiv simptome emotionale si probleme de interactiune cu colegii.

Copiii provenind din familii cu venituri reduse si ai caror mame aveau un nivel mai redus de educatie prezentau un risc mai ridicat de a dormi mai putin de 9 ore pe noapte la varsta de 5-7 ani. Alti factori asociati cu somn insuficient au fost obiceiul de a se uita la televizor si un indice corporal mai ridicat.

Atat chestionarele completate de mame, cat si cele completate de cadrele didactice au rezultat in asocieri asemanatoare intre somnul insuficient si problemele de comportament ale copiilor.

Chestionarele completate de cadrele didactice au scos in evidenta un numar mai mare de probleme decat cele completate de mame.

Studiile anterioare ale echipei de cercetatori s-au concentrat asupra relatiei dintre somnul insuficient si problemele cronice de sanatate, inclusiv obezitatea, atat in cazul mamelor, cat si in cazul copiilor. Autorii declara ca „Rezultatele studiului actual arata ca una dintre modalitatile in care somnul insuficient poate duce la probleme cronice de sanatate consta in efectele pe care le are asupra inhibarii comportamentului, impulsivitatii si altor comportamente care pot duce la consumul excesiv de alimente bogate in calorii. Este important sa studiem care sunt efectele somnului insuficient asupra sanatatii si dezvoltarii copiilor atunci cand intra in adolescenta, studiu care deja este in desfasurare.”

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:
https://pixabay.com, autor: dagon


Citeste si:


Functiile executive – cum poti creste un copil responsabil si fericit


De cat somn au nevoie copiii, in functie de varsta

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu