characters characters

(Infografic) Cat timp isi poate concentra copilul atentia in functie de varsta

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 octombrie 2014    |   36148 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Ne grabim sa ne intrebam daca nu cumva copilul care se plictiseste repede de un joc sufera de ADHD. Parintii si cadrele didactice acorda atentie acestei tulburari, insa putini acorda atentie si contextului in care copilul nu da dovada de “suficienta” atentie. De multe ori, lectiile sunt lungi si monotone, modalitatile de predare (inevitabil) mai putin interesante decat tehnologiile cu care sunt obisnuiti copiii inca de la varsta de un an, iar asteptarile adultilor fata de copii nerealiste.



Iata un infografic in care gasesti pe scurt perioadele de timp in care copilul isi poate concentra atentia, in functie de varsta, iar la final gasesti mai multe detalii pentru fiecare varsta.

Infografic realizat de Robert Gheorghe, Senior Web Designer, Intuitext


La un an jumatate,
singur, copilul poate petrece in jur de 30 secunde realizand o singura activitate sau un minut, doua realizand mai multe activitati.


La varsta de 2 ani, copilul poate petrece singur 30-60 secunde realizand o singura activitate, iar cu incurajarea unui adult, 2-3 minute.

La 2 ani jumatate, copilul poate petrece singur in jur de 2 minute realizand o singura activitate. Va prefera insa sa primeasca el atentie din partea adultului, pe care nu va ezita sa o ceara:). Intr-un grup de copii sau in apropierea lui, copilul se poate juca in jur de 10 minute.


La 3 ani - un prescolar poate sta intre 3 si 8 minute intr-o sarcina interesanta si o va finaliza daca va fi suficient de captivat de ea. Pe la 3 ani jumatate, poate ajunge pana la 15 minute. De asemenea, copilul isi poate muta atentia de la o activitate, daca este ajutat de un adult sa faca aceasta schimbare. De exemplu, daca ii atingi barbia cand se joaca cu un puzzle, se va uita la tine, iar daca ii indici apoi cu degetul puzzle-ul, se va orienta din nou catre puzzle.

Recomandare pentru parinti: incurajeaza-ti copilul sa se implice in activitati care il intereseaza si evita sa ii distragi atentia spre alte lucruri pe care tu le consideri mai interesante si mult mai utile.


La 4 ani - copiii reusesc sa elimine potentialii distractori pentru 7-8 minute daca fac singuri o activitate si pot ajunge chiar la 15 minute daca activitatea este noua si interesanta. De asemenea, la aceasta varsta copilul poate asculta instructiuni si le poate realiza, insa doar cate una pe rand. Intr-un grup de copii, se poate concentra la joaca intre 5 si 10 minute.

Recomandare pentru parinti: cauta sa ii oferi copilului activitati interesante, in care sa se simta entuziasmat. De asemenea, jocurile si activitatile care implica umorul sunt agreate de copii la aceasta varsta.


La 5 ani - pot face o activitate interesanta timp de 10-15 minute si se poate concentra 4-6 minute la o sarcina data de altcineva, daca este usoara si interesanta. Se poate juca impreuna cu alti copii intre 10-25 minute. De asemenea, isi poate concentra atentia in doua directii (vizual si auditiv): poate asculta instructiuni in timp ce priveste o imagine, de exemplu.

Recomandare pentru parinti: activitatile si sarcinile pe care le fac copiii trebuie sa reflecte interesele lor, sa ii motiveze si sa ii ajute sa descopere lumea din jurul lor.


La 6-7 ani - copiii isi pot sustine atentia in mod voluntar pentru aproximativ 15-20 minute daca sarcina este noua sau captivanta si nu necesita sa ii fie mentinuta atentia de catre un adult.

Recomandare pentru parinti: cauta sa aduci mereu un element de surpriza sau de noutate in cadrul fiecarei activitati pe care o faceti impreuna. Activitatile importante trebuie combinate cu cateva minute de relaxare sau momente care sa ii permita sa se destinda, pentru a se mai putea concentra ulterior si asupra altei sarcini.


Dupa 8 ani - isi poate concentra atentia la o sarcina de invatare intre 22-35 minute. Atentia efectiva asupra unei singure sarcini nu poate fi mentinuta o ora intreaga. Din acest motiv, se recomanda atat cadrelor didactice, cat si parintilor, acasa, sa intercaleze sarcinile si activitatile.


De retinut!

  • Toti copiii isi pot concentra atentia pe perioade mai mari de timp atunci cand sunt implicati in activitati de joaca, activitati care ii intereseaza sau in interactiune sociala decat in activitatile de invatare:). De aceea, au aparut si produse care revolutioneaza invatarea transformand-o intr-o joaca.

    Smart-learningul este cea mai eficienta metoda de invatare pe care copiii generatiei noastre o integreaza perfect.

    Pe ScoalaIntuitext.ro, copiii din clasele primare vor gasi o altfel de invatare- aici elevii vor aprofunda materia predata la scoala si isi vor dezvolta creativitatea, istetimea, imaginatia. Descoper-o si tu!
  • Timpul petrecut pe internet, pe retelele sociale, afecteaza capacitatea de atentie a copiilor, dar si a adultilor.
  • Intreruperile din activitatea inceputa consuma foarte multa energie, reducand capacitatea noastra de concentrare a atentiei. Asa ca este important ca atunci cand invata, copilul sa aiba cat mai putine surse de distragere a atentiei (telefoane, ferestre de chat deschise sau televizor/radio aprins).

Care sunt lucrurile care influenteaza atentia copiilor?

  • varsta;
  • genetica
  • toxine prenatale;
  • stresul;
  • climatul familial;
  • comportamentele de risc precum consumul de alcool, tutun si droguri;

Te-a ingrijorat vreodata capacitatea de concentrare a atentiei copilului tau?

Citeste si:
Cum pot copiii sa isi concentreze atentia mai bine

Legatura dintre timpul petrecut la monitor si problemele de atentie

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Laura    08.02.2016 - 10:14
    atunci de ce o ora la scoala dureaza 50 min??

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Principiul Pareto
    Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
    17 ianuarie 2023   

    Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?

  • Cum invata copiii perseverenta
    Cum invata copiii perseverenta
    26 octombrie 2022   

    Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

  • Pauza de miscare
    Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
    22 august 2022   

    Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.

Mai multe