Cum pot copiii sa-si concentreze atentia mai bine. Transforma invatarea in joaca!
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/stawarz/3394858679/
Incerci sa il inveti pe copil sa scrie o litera, dar peste un minut prescolarul tau se joaca cu creionul, loveste varful creionului pe hartie si face puncte, se uita in alta parte sau pur si simplu se balanseaza pe scaun uitandu-se in orice directie in fara de cea in care doresti tu? Inainte sa te ingrijorezi ca cel mic are probleme de atentie, invata cum il poti ajuta sa se concentreze mai mult timp.
Cat timp ar trebui sa stea concentrat un prescolar intr-o sarcina?
Prescolarii isi pot concentra atentia intre 3 si 8 minute la varsta de 3 ani, intervalul de timp crescand o data cu varsta, ajungand pana la 10-15 minute la varsta de 5 ani, daca este vorba de o activitate care ii place.
Ce ii ajuta pe prescolari sa isi mentina atentia pe o perioada mai lunga de timp?
1. Cere si ofera atentie. Cea mai buna metoda de a-l face pe copil sa fie atent este de a fi alaturi de el, in proximitatea lui fizica. Acest lucru inseamna instructiuni clare si momente in care ii ceri sa se uite la tine si adresezi intrebari. De exemplu: “Bogdan, uita-te la mine. De ce ai nevoie ca sa terminam litera A? Ce ii mai lipseste? Hai sa facem linia din mijloc”.
2. Redu numarul factorilor care distrag atentia. Atunci cand copilul tau nu este atent la ceea ce face, ceva ii distrage atentia. Ce anume? Trebuie sa fii suficient de abil incat sa iti dai seama din timp si sa poti sa faci ceva. In timp ce tu ii arati cum se traseaza liniile, cel mic priveste undeva peste masa? Priveste si tu! Numai asa iti vei da seama la ce se uita. Este foarte important sa observi micile semne de neatentie, iar apoi, cu tact si fara prea mare galagie, sa le elimini din aria lui vizuala.
3. Transforma invatarea intr-o joaca. Atunci cand parintii vor sa implice copilul intr-o activitate care este mai importanta pentru parinti decat pentru copil, vor avea nevoie de creativitate si flexibilitate pentru a-i atrage atentia. De exemplu, daca cel mic ar vrea sa se joace cu masinutele in loc sa invete cum se scrie litera A, ia o masinuta, o tava pe care presari putin faina si parcurge cu masinuta un traseu in forma literei A prin faina. E posibil ca si cel mic sa faca la fel:).
4. Trezeste-i curiozitatea. La fel ca si la gradinita si scoala, copiilor li se promite ca vor afla un lucru interesant la final. Poti proceda similar. “Tu stii cine a fost Gretel? Hmm…o fetita deosebita. Si stii de ce? Iti propun sa-ti citesc povestea si sa afli si tu cine a fost ea.”
5. Jucati-va impreuna inainte de a face o activitate. Exista o multime de jocuri scurte si distractive care va pot binedispune. De exemplu: mimati sunetele pe care le scot unele animale, faceti morisca cu mainile, bateti din palme, jucati-va cu degetele.
6. Implica-ti copilul in diferite activitati casnice construind sentimentul de colaborator/partener. Astfel, si in alte situatii in care el are face o activitate, ii poti arata ca esti alaturi de el si il poti ajuta sa se concentreze in asa fel incat sa duca la bun sfarsit ceea ce avea de facut.
7. Atentie la jucariile pe care i le cumperi celui mic. Pentru a imbunatati atentia copilului si a dezvolta si alte abilitati sunt recomandate jucariile care nu au prea multe butoane. Parintii sunt sfatuiti sa cumpere jucarii pentru care copiii trebuie sa depuna effort pentru a scoate sunete/a misca/a lovi/ a iesi o surpiza etc. In acest mod se dezvolta atentia, creativitatea, imaginatia si gandirea copilului. Adu-ti aminte de cubul Rubick care ti-a incantat copilaria. Copiii de 6-7 ani pot fi interesati de acest joc. Iata si un filmulet despre faimosul cub Rubick si cum se poate rezolva:
8. Lasa-i intervale de timp in care sa aleaga singur cum se joaca. Atentia copiilor este antrenata atunci cand sunt lasati sa faca ce ii intereseaza.
In plus, specialistii sustin ca cei mici trebuie sa petreaca cat mai mult timp in aer liber, jucandu-se si depunand efort. Se pare ca exista o legatura directa intre exercitiile fizice, IQ si performanta de la scoala.Tu cum il ajuti pe copil sa isi concentreze atentia?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Lipsa atentiei si concentrarii la copii
Care sunt factorii care duc la lipsa atentiei si concentrarii in randul copiilor si cum ii putem preveni.
-
Cum imbunatatim atentia copiilor
Stresul si izolarea sociala din perioada pandemiei afecteaza nu doar echilibrul emotional al copiilor, ci si abilitatile lor cognitive. Cum putem imbunatati atentia copiilor?
-
Cum te poti concentra daca trebuie sa muncesti de acasa
Multi parinti care lucreaza de acasa se confrunta cu probleme de organizare a timpului si cu probleme de concentrare.
Adauga tu primul comentariu: