Lipsa atentiei si concentrarii la copii
Care sunt factorii care duc la lipsa atentiei si concentrarii in randul copiilor si cum ii putem preveni? Iata cateva potentiale cauze care duc la probleme de concentrare a atentiei in randul copiilor.
Citeste si:
Sapte feluri in care putem creste concentrarea atentiei la copii
Problemele de atentie ale copiilor pot avea drept cauza anxietatea
Lipsa concentrarii si atentiei la copii – cauze frecvente
Factorii emotionali
Studiile realizate cu ajutorul copiilor diagnosticati cu ADHD arata ca traumele emotionale din copilarie sunt mai frecvente in istoricul copiilor cu probleme de atentie. Aceste concluzii sugereaza ca traumele si experientele adverse din copilarie pot afecta capacitatea de atentie a copiilor. Acest lucru este usor de inteles daca ne amintim ca atunci cand sunt stresati, copiii nu pot invata eficient. Alte studii indica faptul ca sindromul de stres posttraumatic si ADHD apar deseori impreuna in randul copiilor.
Pe de alta parte, studiile realizate de Barbara Fredickson, pe care se bazeaza teoria „Construieste si extinde” arata ca emotiile pozitive de intensitate joasa si mediu influenteaza pozitiv atentia, memoria si capacitatea de intelegere si rezolvare a problemelor.
Factorii de mediu
Cand vine vorba de mediu, factorii asociati cu lipsa concentrarii atentiei copiilor includ atat factorii care ii afecteaza pe copii in timpul sarcinii, cat si dupa nastere. Nutritia, expunerea la toxine, consumul de alcool sau fumatul in timpul sarcinii si orice problema care afecteaza dezvoltarea creierului in timpul sarcinii sunt considerati factori de risc pentru problemele de atentie.
Tot in aceasta categorie intra si obiceiurile copilului la varste mai mari, precum timpul petrecut in fata ecranului. Mai ales timpul petrecut pe retelele de socializare este considerat un factor important in distragerea atentiei si in slabirea capacitatii de controlare si concentrare a atentiei. Timpul petrecut pe telefon duce la intreruperi frecvente (datorita notificarilor) a activitatii si astfel, la reducerea capacitatii de concentrare a atentiei. In plus, verificarea telefonului a devenit un obicei atat pentru copii, cat si pentru adolescenti si adulti.
Cum poti imbunatati capacitatea de concentrare a atentiei copilului?
Intelege diferenta dintre atentia involuntara si atentia voluntara. Atentia involuntara este acel tip de atentie care se activeaza cand in mediul din jur se intampla ceva semnificativ. Este reflexul de a intoarce capul catre sursa unui zgomot sau catre o miscare perceputa in campul periferic vizual sau gestul de a ne deschide telefonul cand auzim sunetul unei notificari. Acelasi timp de atentie este exersat si cand copilul este captivat de un film sau un desen animat. Nu implica un efort constient si se intampla automat.
Atentia voluntara este atentia care sustine activitatile pe care vrem sa le facem in mod constient si care ne solicita gandirea, memoria sau capacitatea de invatare. Cu cat copiii isi exerseaza mai mult atentia voluntara, cu atat capacitatea lor de concentrare creste mai mult. In plus, cu cat copiii isi controleaza mai bine atentia voluntara, cu atat au mai multe sanse sa isi activeze atentia postvoluntara sau starea de flux, in care pot sustine activitati care ii stimuleaza intelectual fara a simti ca depun un efort special.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Semne care indica ADHD-ul la copii
Tulburarea de deficit atentional si hiperactivitate, cunoscuta prescurtat ca si ADHD este una din cele mai comune tulburari neurologice intalnite in cazul copiilor.
-
ADHD si problemele de comportament
Copiii diagnosticati cu ADHD pot avea probleme nu doar de invatare, ci si de comportament si relationare cu cei din jur.
-
Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?
Adauga tu primul comentariu: