characters characters

Starea de flux

Experienta de flux – ce inseamna si cum o putem incuraja la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 septembrie 2017    |   3648 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

starea de flux
Vrei sa cresti un copil fericit, capabil sa devina un adult fericit? Este bine sa incurajezi experientele de flux, cele in care copilul este captivat de o anumita activitate in asemenea masura incat pierde notiunea timpului si nu poate fi distras cu usurinta de la activitatea sa.

Mihaly Csikszentmihalyi, psiholog care a cercetat fericirea si creativitatea, a descris experientele de flux (sau „flow” in limba engleza) ca stari mintale in care atentia este concentrata asupra activitatii din prezent, care aduce satisfactie si este suficient de dificila incat sa fie interesanta, dar si suficient de usoara incat sa nu devina stresanta. Starea de flux este starea de gratie in care ii putem vedea pe muzicieni atunci cand interpreteaza o piesa muzicala in cadrul unui concert sau in care oamenii de stiinta rezolva probleme complexe de matematica sau fizica. Dar starea de flux este la fel de accesibila oricarora dintre noi, in orice activitate ne implicam in totalitate.

Iata o prezentare despre acest subiect:

Iata principalele caracteristici ale starii de flux:

  • concentrare maxima in activitate
  • scopurile si recompensa sunt intelese in mod clar, iar feedback-ul este imediat
  • transformarea perceptiei timpului (apare senzatia ca trece foarte repede sau ca „se opreste”)
  • activitatea este motivata intrinsec, adica este facuta de dragul experientei in sine si nu pentru a obtine un beneficiu exterior (un premiu, de exemplu)
  • activitatea este realizata cu usurinta si nu presupune un efort care sa depaseasca  resursele persoanei
  • exista un echilibru intre provocare si abilitatile persoanei
  • atentia este concentrata total asupra actiunilor, fara griji despre felul in care gandesc cei din jur  apare un sentiment de control asupra activitatii

Cine poate sa traiasca experiente de flux?

Studiile arata insa ca experientele de flux sunt mai des traite de catre persoanele cu un nivel ridicat de constiinciozitate si perseverenta, cu un nivel ridicat de interes fata de lumea din jur si cu un nivel ridicat de motivatie intrinseca (implicati in activitati pentru ca acestea le fac placere si le aduc satisfactie, nu pentru ca le aduc beneficii externe).

Cum putem incuraja  starea de flux la copii?

Incurajeaza autocunoasterea si identificarea nivelului de energie. Multi copii pierd ocazia de a trai stari de flux si concentrare deoarece nu isi dau seama ca au nevoie de o pauza sau de mai multa odihna. Ofera-i copilului tau un model in acest sens, aratandu-i ca iti iei o pauza atunci cand este prea obosit(a) si explicandu-i de ce este bine sa faci acest lucru. De exemplu: „O sa citesc articolul mai tarziu, acum sunt prea obosita ca sa il inteleg, voi lua o pauza.”. Cand copilul tau este frustrat sau nu mai are rabdare pentru teme, de exemplu, intreaba-l care este cauza frustrarii sale: poate fi prea obosit, poate nu a inteles corect o notiune sau poate pur si simplu are nevoie de cinci minute de pauza.

Nu umple tot programul copilului tau. Fiecare copil va descoperi pe cont propriu care sunt activitatile care ii pot captiva atentia si ii pot aduce bucurie. De aceea, este preferabil ca parintii sa nu controleze intregul program al copiilor si sa ii lase sadecida singuri ce activitati prefera, chiar si in momentele in care se plang de plictiseala. Lasa-l pe copil sa termine activitatile care ii capteaza atentia, chiar daca asta inseamna ca mai intarzie cateva minute la masa.

Creeaza conditii in care copilul sa isi poata concentra atentia. Cand copilul tau este conectat la tehnologie tot timpul, concentrarea atentiei sale va avea de suferit. Este bine ca in camera sa, copilul sa aiba parte de liniste si de cat mai putini factori care sa ii distraga atentia.

Ajuta-l pe copil sa recunoasca activitatile suficient de dificile pentru a-l provoca, dar nu pentru a-l descuraja. Experientele de flux apar in activitatile care nu sunt prea usoare astfel incat sa devina plictisitoare si nu sunt prea dificile pentru a-l descuraja pe copil.

Atrage atentia copilului asupra activitatilor care ii fac placere acestuia. In loc sa il lauzi mereu pentru rezultatele obtinute, intreaba-l daca i-a facut placere activitatea respectiva: „Ti-a placut sa joci fotbal cu prietenii tai, nu-i asa?”.

Experientele de flux sunt utile pentru dezvoltarea atentiei copilului tau, fiindu-i de folos si in activitatea sa scolara si il vor putea ajuta sa identifice domeniile care il intereseaza.

*Sursa foto: Pexels.com


Citeste si:


Motivatia intrinseca si motivatia extrinseca

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe