characters characters

Concentrarea atentiei si anxietatea

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 mai 2017    |   2743 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

concentrarea atentiei si anxietatea
Deseori problemele de concentrare a atentiei care apar la copii sunt explicate prin cauze de natura cognitiva, dar capacitatea de concentrare a atentiei este influentata si de emotiile pe care copilul le simte. Problemele de anxietate sunt in mod special asociate cu probleme de concentrare a atentiei. Emotiile si invatarea sunt strans relationate, iar atunci cand copiii nu sunt ajutati sa isi gestioneze emotiile, metodele de invatare eficienta sau modalitatile de motivare a copiilor nu vor da rezultatele dorite.

Afla mai multe despre cum se manifesta anxietatea la copii si despre problemele de concentrare cauzate de aceasta.

Cum arata probleme de concentrare a atentiei cauzate de anxietate?

  • Copilul nu se poate concentra asupra invatarii sau activitatii pe care o are de realizat pentru ca se simte agitat, temator, stresat sau de-a dreptul panicat.
  • Copilul este atat de agitat incat viteza cu care se desfasoara activitatea lui mintala este prea mare: trece de la un gand la altul cu rapiditate.
  • Copilul are o multime de alte ganduri care il coplesesc, altele decat cele referitoare la activitatea la care ar trebui sa se concentreze.
  • Copilul si-a format un obicei din a-si distrage atentia de la anxietate sau ingrijorari prin diverse activitati (navigat pe internet, conversatii cu prietenii, uitatul la televizor etc.). Astfel, in loc sa inceapa sa invete, copilul isi calmeaza anxietatea prin alte activitati.

De ce anxietatea cauzeaza probleme de concentrare a atentiei?

Concentrarea atentiei consuma o cantitate mare de energie mentala, deoarece implica si evitarea factorilor care ii distrag pe copii de la sarcina data.  Atunci cand apare anxietatea, copilul se afla intr-o stare de activare si alerta, care consuma la randul ei multa energie, atat mentala, cat si fizica. In plus, copilul tinde sa isi concentreze atentia asupra starii de ingrijorare, teama sau panica.

Deseori, persoana care sufera de anxietate nu face decat sa se concentreze foarte puternic, insa pe simptomele pe care le simte, ceea ce duce la inrautatirea situatiei si nicidecum la imbunatatirea ei.

Din acest motiv, un elev cu anxietate, nu va reusi sa fie atent la ceea ce spune profesorul, nu va reusi sa isi aminteasca ceea ce a invatat si va intampina dificultati in a reproduce chiar si cele mai simple lucruri care i-au fost spuse cu cateva minute inainte.

Ce poti sa faci daca adolescentul tau are probleme de concentrare a atentiei cauzate de anxietate?

Recomanda-i sa scrie gandurile care apar in momentul in care se simte anxios. In acest mod, mintea se va elibera de acestea si va reusi sase concentreze pe ceea ce trebuie.

Stimularea senzoriala. Pentru unele persoane, muzica pe fundal, data incet (sau orice alt fel de zgomot suficient de redus pentru a nu perturba invatarea) poate ajuta, in mod paradoxal, la concentrarea atentiei.

Invata-l sa previna distragerea atentiei. Daca stie ca nu poate rezista tentatiei de a accesa retelele de socializare atunci cand invata, ii poti recomanda copilului sa se deconecteze de la acestea in timpul lectiilor.

Invata-l sa foloseasca exercitii de respiratie pentru a se calma in momentele de anxietate intensa. In timpul atacurilor de panica, apare hiperventilatia (respiratie prea rapida) care poate duce la senzatia de ameteala. Exercitiile in care inspiram pentru 5 secunde, tinem aerul inauntru 2 secunde si expiram 5-7 secunde pot fi utile pentru depasirea hiperventilatiei.

Invata-l sa isi imparta activitatea de invatare in perioade scurte. Poate folosi tehnica Pomodorro, in care isi seteaza un cronometru pentru a suna peste 30 minute, timp in care trebuie sa se concentreze cat mai bine asupra invatarii.

Recomanda-i sa imparta proiectele mari in etape mici. Pregatirea pentru examene poate parea imposibila daca se concentreaza asupra zecilor de subiecte sau sutelor de pagini. Dar daca abordeaza pregatirea pentru examene concentrandu-se asupra fiecarui capitol in parte, ii va fi mai usor sa faca fata stresului.

Incurajeaza-l sa planifice si activitati care ii fac placere. Echilibrul intre ce trebuie sa facem si ce ne place sa facem este esential pentru starea noastra de bine, la toate varstele.


Anxietatea nu este singura problema emotionala care afecteaza capacitatea de concentrare a atentiei. Depresia (sau simptomele depresive) se asociaza de asemenea cu dificultati de concentrare a atentiei. Iar media de varsta la care apar aceste probleme a inceput sa scada in perioada recenta, asa ca inainte de a-l diagnostica pe copil cu ADHD, verifica daca starea lui emotionala este echilibrata in mare parte a timpului.


*Sursa foto: Pixabay.com


Citeste si:


Cum poti depasi anxietatea? Inlocuieste-o cu entuziasmul


Copiii invata sa se ingrijoreze de la parintii lor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Principiul Pareto
    Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
    17 ianuarie 2023   

    Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?

  • Cum invata copiii perseverenta
    Cum invata copiii perseverenta
    26 octombrie 2022   

    Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

  • Pauza de miscare
    Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
    22 august 2022   

    Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.

Mai multe