Neintelegeri cu adolescentul? Lasa-l sa doarma mai mult
Un nou studiu arata ca iritabilitatea si lipsa de energie a adolescentilor nu au la baza probleme de atitudine, ci somnul insuficient.
Lucrarea a fost publicata in jurnalul Learning, Media and Technology, prezentand consecintele negative pe care le are trezirea devreme a adolescentilor pentru a merge la scoala. Studiul indica faptul ca atunci cand programul de scoala incepe mai tarziu, atat dispozitia emotionala, cat si invatarea si sanatatea adolescentilor au de castigat.
Cercetatorii arata ca ritmul in care functioneaza organismul uman si ritmul activitatii scolare nu se suprapun mereu. In primii ani de scoala, acest aspect nu este o problema, insa lucrurile se schimba in adolescenta.
In adolescenta, conflictul dintre ceasul biologic si cel social este mai mare ca oricand in timpul vietii. Ritmul circadian (ciclul de somn-stare de veghe) este rezultatul unui echilibru complex intre starile de alerta si starile de somnolenta controlate de o parte a creierului numit nucleul suprachiasmatic. In pubertate, momentul optim pentru a adormi este „mutat” mai tarziu, majoritatea adolescentilor neputand adormi mai devreme de ora 23. La acest lucru se adauga faptul ca scoala incepe devreme dimineata, ducand la adolescenti deprivati de somn in mod cronic, cu probleme de sanatate si de invatare. Cercetari anterioare au aratat ca exista beneficii clare atunci cand ritmul activitatii scolare este sincronizat cu cel de somn-veghe al adolescentilor, insa nu exista date care sa arate ca inceperea devreme a scolii are un impact pozitiv.
In Statele Unite ale Americii, aceste descoperiri incep treptat sa ajunga la persoanele implicate in educatie, iar campania Start School Later aduce sperante ca pot avea loc schimbari in politicile si practicile educationale.
Sursa: ScienceDaily.com
*Credit foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si:
"Nimic nu-i convine!” Nemultumirea de sine la adolescenti
Dan Siegel: 5 mituri despre adolescenti pe care parintii ar trebui sa le stie (video)
Adauga tu primul comentariu: