characters characters

Dan Siegel: 5 mituri despre adolescenti pe care parintii ar trebui sa le stie (video)

Propus de: Delia Lungu   |   18 septembrie 2014    |   2748 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.



------------------------------------------------------------------------------------
Provocarea:
Se intampla tot mai des sa nu te mai intelegi cu adolescentul tau.

Ce ne spune stiinta: Modificarile din structura si functionarea creierului sunt responsabile pentru schimbarile din gandire, emotii si comportament ale adolescentilor.

Solutia: Daca te impotrivesti, ca parinte, acestor schimbari ale adolescentei este ca si cum te-ai lupta impotriva curgerii naturale a unei cascade. Forta adolescentului va gasi un fel de a se manifesta. Nu poti opri o cascada, dar poti invata sa-i directionezi cursul si sa-i sustii puterea.

----------------------------------------------------------------------------------------


Ce cred ceilalti despre noi poate schimba modul in care noi ne percepem si ne comportam. Este adevarat ce spun, de multe ori, adultii despre adolescenti : ca sunt “imaturi” sau “ca nu se pot controla”?


Iata ce mituri a reusit dr. Dan Siegel sa spulbere in cartea sa “ Brainstorm: The power and purpose of the teenage brain”. Dr. Dan Siegel este unul dintre cei mai apreciati specialisti, in sanatate relationala, ai momentului. Este terapeut cu o bogata experienta in munca cu adulti, copii si familii si un cercetator pasionat al creierului uman.

  • Mitul 1: Adolescenta e o perioada de imaturitate

Adevarul: mai precis spus, adolescenta este perioada de transformari in care creierul se remodeleaza.

  • Mitul 2: Hormonii ii fac pe adolescenti sa reactioneze intr-un mod necontrolat.

Adevarul: studiile recente arata ca modificarile din structura si functionarea creierului sunt in primul rand responsabile pentru schimbarile din gandire, emotii si comportament ale adolescentilor.

  • Mitul 3: Adolescentii fac lucruri periculoase pentru ca sunt impulsivi sau neinformati

Adevarul: schimbarile din creier creeaza asa numita gandire “hiper- rationala”, prin care adolescentii aleg sa faca lucruri riscante, fara sa se gandeasca prea mult la eventualele pericole.

  • Mitul 4: Adolescentii au nevoie sa fie total independenti fata de adulti

Adevarul: studiile arata ca adolescentii au nevoie sa se desprinda de parintii lor pentru a fi pregatiti sa plece de acasa. In acelasi timp, adolescentii au nevoie in viata lor si de alti adulti, in afara de parintii lor, in care sa aiba incredere.

  • Mitul 5: Adolescenta e o perioada prin care este bine sa treci cat mai repede posibil

Adevarul: putem vedea adolescenta ca fiind o perioada de urcusuri si coborasuri care se caracterizeaza prin: explorare creativa, intensitate emotionala, cautarea lucrurilor noi si de creare de noi prietenii. Fiecare din aceste patru caracteristici amintite sunt date de schimbarile care au loc in creier si prezinta atat riscuri, cat si oportunitati.


Aceste mituri, cand sunt adoptate de catre parinti, stranguleaza legatura dintre adolescent si parinte. Vestea buna este ca perioada de adolescenta nu trebuie sa fie un razboi intre generatii. Cheia este atat la adolescent cat, si la parinte, care pot sa recunoasca aceste schimbari in structura creierului, sa invete sa treaca prin anii adolescentei intr-un mod constructiv si sa mentina comunicarea deschisa intre ei.


Puteti sa-l urmariti pe dr Dan Siegel vorbind despre schimbarile care au loc in creier in perioada adolescentei:



Va invit sa-l vedeti pe dr. Dan Siegel in cadrul Conferintelor din 27 septembrie de la Bucuresti. Aveti ocazia sa auziti lucruri noi despre atasament, despre povestea vindecatoare a povestilor si a scrisului, despre modul in care functioneaza creierul, despre etapele de dezvoltare ale copilului, despre viata emotionala a adolescentilor. In plus, este prima conferinta din Romania care integreaza nevoia de vindecare emotionala a parintilor.


Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Neglijarea emotionala in copilarie. Urmari mai putin cunoscute
    Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
    30 septembrie 2024   

    Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.

Mai multe