characters characters

Scoala si familia determina increderea in sine a adolescentilor

27 martie 2019    |   1653 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

increderea in sine la adolescenti
Increderea in sine
 este extrem de importanta pentru adolescenti fiindca ei se pregatesc sa invete sa faca fata provocarilor vietii de adult. Scoala si familia raman in continuare doua surse importante ale increderii in sine in adolescenta, putand actiona ca factori compensatori: cand adolescentul are probleme in familie, dar are rezultate bune la scoala si relatii de prietenie satisfacatoare, increderea lui in sine nu este atat de afectata.

Un studiu recent a cercetat relatia dintre conflictele din familie, performantele scolare si autoeficacitatea adolescentilor. Autoeficacitatea este un concept similar cu increderea in sine si se refera la convingerile pe care le avem despre propriile capacitati de a depasi dificultati, de a avea succes si de a ne controla cursul vietii.

Citeste si:

Conflictele dintre parinti ramase nerezolvate afecteaza copiii din punct de vedere emotional 

Doua tipuri de incredere in sine si cum se formeaza acestea in copilarie 


Se pare ca adolescentii care traiesc in familii in care parintii se cearta frecvent au o autoeficacitate mai scazuta. Dar succesul in scoala si sprijinul prietenilor pot compensa efectul negativ al conflictelor dintre parinti, crescand nivelul autoeficacitatii adolescentilor. Studiul atrage atentia asupra faptului ca scoala poate fi o resursa semnificativa si subestimata atunci cand vine vorba de incurajarea increderii in sine a adolescentilor.

De asemenea, studiul atrage atentia parintilor asupra importantei relatiei lor de cuplu pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Cu cat relatia de cuplu a parintilor este mai armonioasa, cu atat este mai bine pentru copil. De aceea, parintilor li se recomanda sa acorde atentie si sa depuna efort si pentru relatia dintre ei, nu doar pentru decizille luate in calitate de parinti.

Autoeficacitatea este esentiala in adolescenta, deoarece este perioada in care copilul isi castiga independenta fata de familie. “Daca, pe masura ce intampini dificultati in viata, gandesti tot timpul “Nu pot sa fac asta”, cresterea ta va fi impiedicata. Dar, daca ai un nivel ridicat de autoeficacitate, o sa continui sa iti urmezi scopurile si sa ai succes, crescand in continuare nivelul de autoeficacitate.”, arata autorul studiului.

Studiul a implicat 768 familii cu cel putin un adolescent in fiecare familie. Adolescentii au oferit informatii despre conflictele dintre parinti la care au asistat, despre cat de amenintati s-au simtit de aceste conflicte, despre nivelul de autoeficacitate, succesul la scoala si sprijinul primit din partea prietenilor.

Analiza datelor a aratat ca un nivel ridicat de conflict intre parinti este asociat cu un sentiment scazut de siguranta si cu un nivel scazut de autoeficacitate al adolescentilor. Dar cu cat adolescentii au raportat un nivel mai ridicat al succesului scolar si al sprijinului din partea prietenilor, cu atat efectul negativ al conflictelor din familie a fost mai redus. Astfel, scoala si relatiile de prietenie pot compensa efectele negative pe care le au conflictele din familie.

Sursa: ScienceDaily.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu