Valentine’s Day in fiecare zi la tine acasa SAU cum iertam in relatia de cuplu
Ilustratie: Adrian Matis – Graphic Designer, Intuitext
De Valentine’s Day suntem mai zambitori si iertam mai usor, dar cum ar fi daca ne-am purta cu jumatatea noastra ca si cum ar fi Valentine’s Day in fiecare zi? Cum poti face sa fie aceasta sarbatoare in fiecare zi, la tine acasa?
In cuplu, rezolvam si incheiem problemele in momentul in care apar. Nu readucem in discutie aspecte din trecut.
Iertarea dupa o cearta in cuplu este o intrebare foarte des intalnita in workshop-urile pentru cupluri si in terapia de cuplu. Iertam, desi simtim ca partenerul ne-a ranit? “Cum sa il iert dupa ce m-a ranit atat de tare?” Stia cat de mult ma supara faptul ca ma critica in public. Il simt atat de departe de mine…sa ma apropii din nou de el? Daca ma raneste din nou?” Cand problema nu este rezolvata intre noi, in cuplu, ramanem cu resentimente, furie, deznadejde care creeaza o bariera intre mine si el. Apropierea de partener devine greoaie, rece si cu distanta. Un domn imi spunea la un workshop adresat cuplurilor ca sotia lui ii tot aduce aminte de probleme din trecut, “Imi face reprosuri pentru ce nu am facut bine si am gresit de acum 10 ani, nu mai pot, m-am saturat... mi-e teama ca orice cearta sfarseste prin a “dezgropa mortii”. De ce nu poate sa uite? S-a intamplat si gata, nu putem schimba nimic!” Avem nevoie sa invatam sa rezolvam si sa incheiem problemele in prezent. Asta iti da un sentiment de siguranta si securitate.
In momentele de cearta cu partenerul ne este foarte usor:
- sa fim iritati si furiosi,
- sa ne aparam (ex. “Acum ce faci? Imi reprosezi?”),
- sa dam vina pe partener (ex. “Tu ai o problema; esti prea sensibila”).
Cum te poti reapropia de partener fara resentimente, suparare, teama sau furie:
Iti recomand cu mare drag cateva moduri prin care poti gestiona mult mai bine momentele de cearta.
1. Vorbeste despre tine si actiunile tale, NU despre actiunile partenerului. Spune "Imi pare rau pentru ce am spus la masa. A fost un gest insensibil din partea mea.", in loc de "Imi pare rau ca te-am suparat." Partenerul are nevoie sa simta cu adevarat ca iti asumi responsabilitatea gesturilor tale. El nu doreste sa iti ceri iertare doar de forma ca sa nu il superi si, de fapt, tu sa gandesti ca ai dreptate si partenerul greseste.
2. Un gest de iertare adevarat implica efortul de a schimba comportamentul nepotrivit. Daca tu repeti comportamentul, partenerul simte ca nu este inteles si ca sentimentele lui nu conteaza pentru tine. Schimba comportamentul fara justificari.
3. A-ti cere scuze are scopul de reapropiere fata de partenerul tau. Nu ne cerem scuze de forma, pentru a ne simti noi mai bine cu noi si sa avem sentimentul ca "am scapat" repede de sentimentul de greseala sau ca l-am ranit pe partener. Importanta este atentia fata de nevoile fiecaruia.
4. Cand iti ceri iertare, evita de folosesti "DAR" pentru ca adesea anuleaza ce ai spus si este perceput de partener ca o critica. "Iarta-ma, dar eram preocupata de altceva si doar ti-am spus de atatea ori acelasi lucru!"
“Iertarea inseamna a renunta la speranta ca trecutul ar fi putut fi altfel”, spunea Oprah Winfrey.
Cum poti face sa fie Valentines’ Day in fiecare zi la tine acasa?
Poti citi in continuare despre cum il poti invata pe copilul tau sa ierte.
- Cum il inveti pe copil sa ierte. Tu cum ii ierti pe cei din jur atunci cand pare imposibil?
- Cum cresti un copil care iarta usor
Domnica Petrovai
Psiholog clinician, Pr., Psihoterapeut cognitiv-comportamental, MIND EDUCATION & HEALTH
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: