Cum il inveti pe copil sa ierte. Tu cum ii ierti pe cei din jur atunci cand pare imposibil?
“Iertarea inseamna a renunta la speranta ca trecutul ar fi putut fi altfel”, spunea Oprah Winfrey la un moment dat. Iertarea inseamna sa lasi deoparte emotii precum furia, tristetea sau frustrarea atunci cand cineva greseste fata de tine. Iertarea inseamna sa ai rabdare cu propria persoana si cu cei din jur, sa recunosti ca nimeni nu e perfect si ca toti gresim din cand in cand. Suna destul de complicat, mai ales daca ne gandim la impulsivitatea si lipsa de rabdare a copiilor, dar cu totii avem capacitatea de a ierta. Iata cum il inveti pe copil sa ierte.
Cum ii invatam pe copii sa ierte?
1. Pentru ca iertarea sa aiba loc, iar copilul sa poata renunta la furie si resentimente fata de cel care l-a ranit, mai intai trebuie sa stie sa identifice aceste emotii. Il poti ajuta sa faca acest lucru intrebandu-l cum se simte atunci cand un alt copil il supara. De exemplu:
“Cum te simti atunci cand cineva ridica tonul la tine si te cearta desi nu ai gresit cu nimic?”
“Cum te simti atunci cand fratele tau iti ia jucaria fara sa iti ceara voie?”
Este o buna ocazie sa vorbesti cu el despre furie si despre dorinta de razbunare care o poate insoti.
2. Da-i ocazia copilului sa isi exprime emotiile in fata celui care l-a suparat: “M-am suparat atunci cand mi-ai luat jucaria. Nu mi-a placut ca ai facut asta.”
3. Discuta cu copilul despre ce a invatat din incident. Orice situatie neplacuta prin care trecem ne invata cate ceva: invatam ce este important pentru noi (de exemplu, este important pentru copil sa fie respectat si sa nu ii fie luate jucariile fara voia lui), invatam cum putem reactiona mai bine atunci cand nevoile noastre nu sunt respectate sau invatam cum pot reactiona cei din jur in anumite situatii.
4. Ajuta-l pe copil sa inteleaga motivele pentru care persoana respectiva a actionat in felul respectiv. Invatandu-l sa inteleaga perspectiva altei persoane, ii dezvolti compasiunea si generozitatea.
5. Urmatorul pas este de a analiza ce se intampla daca pastram aceste sentimente o perioada indelungata de timp. “Cum te simti atunci cand esti trist/ suparat/ furios/ nemultumit/ suparat mai multa vreme?
Iti propunem un mic exercitiu. Ia un balon si umfla-l putin. Cere-i copilului sa sufle in continuare in balon, imaginandu-si ca o data cu aerul, sufla si emotiile pe care le simte: furie, tristete, dezamagire etc. Cand balonul este umflat, il puteti lega cu o sfoara mai lunga. Spune-i copilului ca balonul ascunde toate tristetea pe care i-a produs-o situatia dificila si ca, atunci cand e pregatit sa renunte la tristete, ii poate da drumul balonului. Este un exercitiu de vizualizare care il poate ajuta pe copil sa inteleaga ce inseamna iertarea si sa isi exprime emotiile.
Atunci cand copilul simte ca a renuntat la furie si resentimente, poate decide sa spuna acest lucru persoanei care l-a suparat.
Copilul tau a fost pus in situatia in care sa ierte pe cineva?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/richardstep/5801866176/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
-
Cum ii invatam pe copii despre solidaritate
Situatiile de criza, precum razboiul, dezastrele naturale sau urgentele medicale, sunt inspaimantatoare pentru copii, dar sunt si momente in care acestia pot intelege mai usor ce inseamna solidaritatea
-
Lipsa recunostintei la copii. Ce se ascunde in spatele ei si cum o putem indrepta
Copiii devin nerecunoscatori atunci cand primesc intotdeauna ce isi doresc, imediat, fara a face diferenta dintre nevoi si dorinte.
Adauga tu primul comentariu: