Prieteniile toxice. 6 tipuri de “prieteni” de care copilul tau sa se fereasca
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/7223675784/
Se vorbeste frecvent despre “prieteni toxici” sau “persoane toxice” care ne influenteaza negativ starea emotionala si despre care ni se spune ca trebuie sa ii evitam, pentru binele nostru. Preferam insa sa vorbim despre comportamente toxice, care pot aparea la oricare dintre noi si carora le putem face fata daca stim cum sa le abordam:).
1. Competitia. Competitia implica un invingator si un invins. Cand relatia de prietenie se transforma intr-una de competitie, recomanda-i copilului tau sa caute situatii si activitati in care cei doi trebuie sa coopereze pentru a atinge un scop comun.
2. Critica si cautarea vinovatilor. Este posibil ca un prieten al copilului sa critice frecvent, sa traga la raspundere si sa adreseze comentarii rautacioase. Deseori un astfel de copil a fost crescut intr-un mediu extrem de critic, in care orice comportament i-a fost judecat si va tinde sa se comporte la fel si in celelalte relatii ale sale. E nevoie de multa rabdare, intelegere si comunicare pentru a putea mentine o prietenie cu un copil care cauta mereu un vinovat.
3. Incalcarea frecventa a promisiunilor. Daca printre prietenii copilului tau se numara un prieten care isi incalca frecvent promisiunile, arata-i ca este important sa afle motivul care sta la baza comportamentului acestuia. De asemenea, recomanda-i sa fie pregatit pentru schimbari de planuri in ultimul moment, sa confirme locul si ora intalnirii cu prietenul respectiv si sa incerce sa il ajute sa organizeze mai bine pe viitor.
4. ”Tradarea”. Comportamentul de tradare apare deseori in cazul copiilor care au trecut prin astfel de momente frecvent, in familie sau cu persoanele apropiate. Cum se manifesta? Prietenul care tradeaza poate fi extrem de apropiat dupa care intr-o zi, brusc si fara nicio explicatie poate sa devina prieten foarte bun cu o alta persoana sau poate incepe sa raspandeasca informatii negative despre copilul tau. Daca i se intampla acest lucru copilului tau, recomanda-i sa incerce sa afle care a fost motivul pentru care se poarta astfel prietenul sau. De multe ori, persoanele care ranesc alte persoane procedeaza astfel pentru ca sufera la randul lor.
5. Centrarea pe sine si egoismul. Prietenul care se manifesta astfel va cauta mereu sa domine o relatie de prietenie si sa se aseze pe primul loc. El este cel care conteaza si nevoile sale sunt primordiale. Copilul tau iti poate spune ca prietenul lui il asculta doar pentru ca stie ca ii vine si lui randul si ca nu manifesta intelegere si empatie. Multe dintre persoanele care actioneaza astfel au nevoi neimplinite: nu se simt suficient de apreciate sau de admirate. Explica-i copilului tau acest lucru si recomanda-i sa ii ofere prietenului tau apreciere si atentie inainte ca el sa o ceara.
6. Dezvaluirea secretelor. “Iti spun, dar ramane intre noi.” este o expresie care apare frecvent intre prieteni si poate fi destul de frecvent incalcata. Se poate intampla ca prietenul copilului tau sa dezvaluie un secret, iar acest lucru sa aiba consecinte negative. Este important sa afle daca prietenul a facut acest lucru pentru a-l rani pe copil sau doar din neatentie. Daca nu este prima data cand se intampla, recomanda-i copilului tau sa aiba mai multa grija cui acorda incredere
Multe persoane recomanda evitarea persoanelor “toxice” si renuntarea la prieteniile cu acestea. Inainte de a renunta la o relatie de prietenie, ajuta-l pe copil sa isi inteleaga prietenii si sa reactioneze adecvat la ostilitate, invidie, dezamagire sau alte emotii care pot aparea intre doi prieteni. Desigur, este bine sa stie ca oricand se poate distanta de persoanele care se dovedesc a fi prieteni falsi.
Copilul tau a intampinat dificultati in relatiile de prietenie?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.
-
Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.
-
Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.
Adauga tu primul comentariu: