characters characters

Conflictele nerezolvate dintre parinti, chiar si cele care nu sunt violente, afecteaza dezvoltarea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 noiembrie 2018    |   3184 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

conflictele dintre parinti si dezvoltarea copiilor
Cuplurile isi pot comunica furia in tot felul de modalitati nonverbale: aruncandu-si privire dure, aplicand tratamentul tacerii sau spunand o multime de lucruri fara a le gandi. Cuplurile care cred ca doar pentru ca nu tipa atunci cand au un conflict il protejeaza pe copil, se insala. Studiile arata ca o comunicare nonverbala a agresivitatii (prin atitudine, refuzul de a vorbi sau expresii faciale) dintre parinti este la fel de puternica si cu un impact la fel de mare asupra copilului ca si comunicarea verbala violenta.

"Copiii absorb emotiile la fel ca un burete care absoarbe apa. Copiii sunt foarte atenti la comunicarea emotionala dintre parinti, indiferent daca vorbim de o comunicare verbala sau nonverbala.", sustine psihologul E. Mark Cummings.

Citeste si:

Diferenta dintre certurile constructive si certurile distructive

Certurile in cuplu legate de rolul de parinte


Cum recunosti un conflict „mocnit” cu partenerul tau de viata?

Unele cupluri ajung sa fie obisnuite cu un stil de comunicare pasiv-agresiv, in care conflictele nu sunt „dezamorsate”, ci mentinute la un nivel redus de intensitate, care eventual poate creste pana la o explozie violenta.

Iata cateva comportamente care ar trebui sa iti atraga atentia daca apar in cuplul vostru:

  • Refuzati sa vorbiti unul cu celalalt sau nu raspundeti la anumite intrebari ale partenerului din cauza ca nu ati ajuns la o solutie intr-o discutie in contradictoriu.
  • Sunteti reci emotional unul fata de celalalt, dar apropiati emotional fata de copii.
  • Sunteti ironici si sarcastici unul fata de celalalt fara a avea o discutie deschisa despre subiectul care va deranjeaza.
  • Va exprimati dispretul sau furia prin priviri, expresii faciale sau gesturi.


Cum sunt afectati copiii de conflictele nerezolvate dintre parinti

Studiile arata ca un copil este capabil sa isi dea seama cand parintii au avut o neintelegere sau un conflict, chiar daca nu au asistat la acesta si chiar daca nu a fost unul violent verbal sau fizic. Cercetatorii care au studiat capacitatea copiilor de a sesiza ostilitatea dintre parinti si efectele acesteia asupra lor atrag atentia asupra faptului ca cei mici pot sa isi dea seama cand parintii lor doar se prefac ca au rezolvat o problema si cand conflictul a ramas de fapt deschis.

Efectele resentimentelor si ostilitatii dintre parinti asupra copiilor sunt diverse:

  • copiii care asista la comportamente pasiv-agresive intre parinti tind sa le repete atunci cand ajuns la adolescenta si maturitate, in propriile lor relatii
  • prescolarii care asista la conflicte mocnite intre parinti tind sa aiba probleme de relationare in adolescenta
  • in timp, expunerea repetata la conflicte nerezolvate duce la nesiguranta emotionala a copilului si dificultati de adaptare
  • copiii se pot simti vinovatipentru ostilitatea dintre parinti

Din perspectiva psihologilor, un conflict marital este similar unei cascade care aduce cu sine o multime de alte conflicte nerezolvate care nu fac decat sa creasca insecuritatea emotionala a copilului si sa slabeasca capacitatea sa de a se adapta lumii din jur.

Cand este bine pentru un copil sa asiste la un conflict intre parinti? Atunci cand acesta este abordat in mod constructiv, partenerii orientandu-se catre solutii si compromisuri si pastrand un ton pozitiv.

Conflictul este necesar si inevitabil pentru o buna functionare a familiei, insa este important ca aceste conflicte sa fie constructive. Copiii care cresc alaturi de parinti care stiu sa isi respecte nevoile si parerile vor prelua aceste abilitati, avand mai multe sanse de succes atunci cand ajung la maturitate.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe