characters characters

Certurile in cuplu legate de rolul de parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 noiembrie 2015    |   4171 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

certurile in cuplu
O data cu venirea copilului in familie, multi parinti sunt surprinsi sa descopere cat de multe lucruri devin subiecte de discutii in contradictoriu. De la ingrijirea copilului, implicarea bunicilor in cresterea lui si pana la cheltuielile legate de copil, exista o serie de aspecte care pot da nastere la certuri intre parinti.

Cresterea si ingrijirea copilului. Mai ales in primii ani de viata, siguranta si sanatatea copilului pot da nastere la certuri intre parinti, in special daca unul dintre parinti este mai anxios decat celalalt.

Recomandari:

  • Informati-va impreuna din surse de incredere referitor la felul in care trebuie sa ingrijiti copilul si luati deciziile importante impreuna.
  • Apeleaza la medicul pediatru atunci cand ai indoieli sau ingrijorari referitoare la sanatatea copilului.
  • Incearca sa abordezi problemele in mod rational si sa comunici nonviolent cu partenerul de viata atunci cand nu esti de acord cu deciziile legate de copil.
  • Inainte de a adresa o recomandare partenerului tau de viata, intreaba-te daca este posibil sa fie la mijloc doar propria ta anxietate.

Timpul pentru propria persoana. Somnul insuficient, oboseala si reducerea timpului pentru tine pot duce la discutii in contradictoriu.

Recomandari:

  • Stabiliti impreuna cand luati pauza fiecare si estimati in mod realist cat vor dura acestea. Evita sa spui „Ies 10 minute pana la magazin.” si sa stai o ora afara, in timp ce partenerul tau de viata a ramas cu copilul sau copiii.
  • Creati impreuna rutine care sa va permita fiecaruia dintre voi cateva momente de liniste si relaxare.

Impartirea sarcinilor casnice si a celor ce tin de copil. Presiunea de a realiza toate sarcinile casnice de care te ocupai inainte de nasterea copilului si de a-i oferi copilului toata atentia si ingrijirea de care are nevoie poate duce la epuizare.

Recomandari:

  • Pentru a nu va simti coplesiti de multitudinea de responsabilitati care apar cand familia se intregeste cu un copil, discutati din timp despre cum poate celalalt sa ajute.
  • Fiti dispusi la compromisuri: poate nu va fi tot timpul pe cat de curat ti-ai dori in casa sau poate nu vei putea gati feluri complicate de mancare. Dar daca cel mic este sanatos si primeste atentia voastra, iar voi reusiti sa va odihniti suficient, ar trebui sa fie suficient:).

Cheltuielile legate de copii. Este posibil ca partenerul tau de viata sa nu aiba aceleasi prioritati ca tine referitor la cheltuielile pentru cresterea copilului. De exemplu, se poate intampla ca partenerul tau sa dea sume mari de bani pe haine pe care copilul le va purta doar de trei ori pana ii vor ramane mici.

Recomandari:

  • Luati deciziile legate de cheltuielile pentru copii impreuna, in contextul tuturor celorlalte cheltuieli pe care le aveti.
  • Tine minte ca multe persoane considera cadourile scumpe o dovada a afectiunii. Discuta despre acest aspect cu partenerul tau si gasiti impreuna si alte modalitati de manifestare a iubirii fata de copil in afara de cadouri.

Disciplina copiilor. Cele mai frecvente neintelegeri apar cand unul din parinti stabileste o pedeapsa pentru un comportament gresit, in timp ce partenerul o anuleaza.

Recomandari:

  • Decideti impreuna care vor fi metodele voastre de disciplina, inainte ca problemele sa apara.
  • Luati impreuna deciziile legate de ce are voie copilul sa faca.

Implicarea bunicilor. Cand vine vorba de nepoti, unii bunici tind sa le faca toate poftele si sa ii rasfete la maxim, altii tind sa fie mai autoritati decat parintii, spre nemultumirea a cel putin unuia dintre parinti :).

Recomandare:

  • Cauta sa abordezi calm subiectul comunicand nonviolent si fiind dispusi sa ajungeti la un consens.
  • Discuta cu bunicii copilului despre regulile la care nu vrei sa renunti atunci cand vine vorba de copilul tau. De asemenea, fii pregatit sa asculti sfaturi si recomandari din partea bunicilor si sa iti exprimi parerea privitor la cresterea copilului pe un ton prietenos si cald:). Este posibil ca optiunile tale privind cresterea copilului sa nu corespunda cu cele ale parintilor tai sau parintilor partenerului tau de viata, dar acest dezacord nu este in mod necesar si un motiv de conflict.

Pentru a reduce frecventa certurilor, este important sa va reamintitit ca a fi parinte este o munca de echipa si fiecare dintre voi are propriul mod de gandire care poate fi diferit in unele aspecte. Nu este neaparat nevoie sa fiti mereu de acord, dar este necesar sa va sprijiniti reciproc.

In familia voastra, care sunt cele mai frecvente motive pentru care apar neintelegerile legate de copii?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Neglijarea emotionala in copilarie. Urmari mai putin cunoscute
    Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
    30 septembrie 2024   

    Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.

  • Trei greseli care afecteaza stima de sine a copiilor
    Trei greseli ale parintilor care afecteaza stima de sine a copiilor
    13 septembrie 2024   

    Unele comportamente ale parintilor pot afecta in mod negativ stima de sine a copiilor. Este vorba de corectarea constanta a eforturilor/greselilor copiilor, compararea cu altii si minimizarea sentimentelor pe care cei mici le au.

Mai multe