characters characters

Institutul de Stiinte ale Educatiei a lansat in dezbatere publica propunerile de plan-cadru pentru clasele V-VIII

04 ianuarie 2016    |   806 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 18 ani +.

dezbatere publica planuri cadru gimnaziu
Institutul de Stiinte ale Educatiei a lansat in dezbatere publica pe 23 decembrie, trei propuneri de plan-cadru pentru clasele V-VIII. Timp de o luna, mai precis pana pe 23 ianuarie 2016, toti cei interesati - cadre didactice, specialisti in curriculum, elevi, parinti sau reprezentanti ai societatii civile - sunt invitati sa participe la aceasta consultare publica si sa-si exprime punctele de vedere, sugestiile si propriile propuneri prin completarea unui chestionar online, disponibil la adresa https://www.surveymonkey.com/r/planuri_cadru.

Procesul de elaborare a propunerilor de planuri-cadru pentru gimnaziu s-a fundamentat pe un set de repere si principii de dezvoltare curriculara si pe un profil de formare al absolventului, promovate in documentul de politici „Repere pentru proiectarea si actualizarea curriculumului national”. Acest document, elaborat de Institutul de Stiinte ale Educatiei a fost supus dezbaterii publice in perioada august-septembrie 2015. De asemenea, propunerile privind numarul de ore minim/maxim al planului-cadru pentru gimnaziu au fost orientate si de cel mai recent studiu Eurydice privind timpul scolar, care arata ca Romania are in prezent un timp de studiu apropiat de media europeana.

Cele trei variante de plan-cadru au fost analizate si din perspectiva unor criterii de evaluare. In procesul de dezbatere publica se recomanda utilizarea acestui instrument pentru analizarea comparativa a variantelor si formularea de recomandari. Comentariile si sugestiile participantilor la dezbaterea publica vor sprijini in mod esential luarea unei decizii privind planul-cadru supus dezbaterii.

Planul-cadru finalizat in urma dezbaterii va constitui referinta pentru realizarea planurilor-cadru pentru invatamantul in limbile minoritatilor nationale, pentru invatamantul integrat de arta, precum si pentru invatamantul integrat sportiv.

Dezbaterea publica va urmari si intalniri cu elevi, parinti, cadre didactice, reprezentanti ai societatii civile, organizate la nivel local si judetean. Ambele directii isi propun un proces de consultare publica dinamic si cat mai complex, astfel incat sa cuprinda un numar cat mai mare de actori.

Calendarul dezbaterii publice

- 23 decembrie 2015 - 23 ianuarie 2016: punerea proiectelor de planuri-cadru in dezbatere publica

- 22 decembrie 2015 - 22 ianuarie 2016: consultare online; colectarea datelor prin intermediul chestionarului online

- 4-22 ianuarie 2016: dezbateri fata in fata la nivel judetean; colectarea feed-back-ului in urma dezbaterilor fata in fata

- 23 ianuarie - 7 februarie 2016:analiza propunerilor primite in cadrul procesului de consultare si revizuirea proiectului de plan-cadru

- 8-10 februarie 2016:validarea din punct de vedere stiintific a proiectului revizuit de plan-cadru de catre comisia de validare; avizarea de catre ISE.

Mai multe detalii despre procesul de consultare, precum si documentele suport pot fi accesate pe site-ul Institutului de Stiinte ale Educatiei la adresa: http://www.ise.ro/consultare-publica-propuneri-de-plan-cadru-pentru-clasele-v-viii.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/quattrostagioni/6363562459/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    dima robert    19.01.2016 - 06:53
    Cineva nedreptateste o disciplina cu influenta benefica -GEOGRAFIE, disciplina care,asa cum spun si alti parinti, este de baza .Ce sa inteleaga bietul copil la cl.V din aceasta materie daca profesorul face maraton printre notiuni? TREBUIE ACORDATE 2 ORE DE GEOGRAFIE LA CL.V SI 2 LA CL.8!!! CE BAZA ARE ELEVUL MAI DEPARTE DACA EL INVATA ATAT DE PUTIN LA O DISCIPLINA ATAT DE OFERTANTA IN INFORMATII? Intrebandu-mi copiii care sunt obiectele cele mai interesante, au spus Geografia mereu intre primele 3. GEOGRAFIA II PREGATESTE PE COPIII PENTRU VIATA, II FACE SA INTELEAGA SCHIMBARILE LUMII IN CARE TRAIESC, II INCANTA SI II PROVOACA LA GANDIRE SI GASIRE DE NOI RASPUNSURI SI SOLUTII,asa ca trebuie sa iau atitudine fata de NEDREPTATEA CARE SE FACE IN CAZUL GEOGRAFIEI IN GIMNAZIU.Hotarat, trebuie mai multe ore la cl V.