characters characters

Cum poti avea mai mult timp pentru tine ca parinte in vacanta de vara

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 iulie 2024    |   328 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

timp vacanta parinti
Gasirea timpului liber pentru un parinte este o provocare reala, insa este esentiala pentru a te mentine sanatos fizic si mental. Iata cateva strategii care te vor ajuta sa ai mai mult timp pentru tine, in vacanta.

Citeste si:


20 activitati relaxante pentru mame


Starea de bine a parintilor in vacanta de vara


Impartiti in mod echitabil responsabilitatile casnice.

In acest mod vei gasi timp pentru tine, iar restul familiei va fi mai relaxata. O practica pe care o poti introduce in familia ta este ca fiecare din familie sa gaseasca o activitate sau un lucru pe care sa il poata face si care sa aduca beneficii tuturor sau care sa contribuie la bunastarea intregii familii. De exemplu unul din copii ar putea sa se descurce cu usurinta sa duca gunoiul afara, sa ude florile sau sa iasa cu catelul la plimbare. Altul ar putea sa gateasca gustarile dintre mesele principale, in timp ce o alta persoana poate reuseste sa impatureasca mai repede hainele spalate. Responsabilizand pe fiecare cu sarcini la care sa se descurce, va fi mai usor pentru toata lumea.

Incurajeaza timpul petrecut impreuna si timpul liber pe cont propriu.

Pentru familiile cu copiii de varste mai mari, timpul petrecut in mod individual este mai usor de organizat, pentru ca multi preadolescenti si adolescenti isi doresc sa aiba timp pe cont propriu. Pentru parintii copiiilor de varste mai mici, una dintre modalitatile prin care puteti petrece timp pe cont propriu este urmatoarea rutina: unul dintre parinti petrece timp cu copiii, in timp ce celalalt are timp pentru el insusi.

Pentru mai multa predictibilitate si structura, in zilele de concediu, in care ambii parinti sunt acasa, puteti crea rutine de dimineata si seara pornind de la acest principiu. De exemplu, tatal pregateste micul dejun si iese cu copiii la plimbare, in timp ce mama se relaxeaza, iese la alergat, citeste etc. Iar dupa-amiaza sau seara, mama petrece timp cu copiii, iar tatal se relaxeaza pe cont propriu. 

Locurile de joaca sau activitatile organizate pentru copii in cadrul hotelului sunt de asemenea optiuni care va pot ajuta sa gasiti loc pentru relaxare.

In restul vacantei, cand petreceti timp acasa, puteti alterna zilele in care unul dintre parinti are seara "libera" sau, daca este posibil, puteti apela la bunici, matusi sau alte rude care pot petrece timp cu copiii in timp ce parintii petrec timp impreuna.

Iesi din casa si observa natura cu adevarat.

In acest mod te vei relaxa mai mult si vei fi mai prezent ”acum si aici”. Iesirile in natura intaresc legatura emotionala dintre parinti si copii oferind ocazia de a crea amintiri deosebite impreuna, iar in general, contactul cu natura ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea starii de bine personale.

Practica exercitii de mindfulness singur, dar si cu restul familiei.

In acest mod iti vei imbunatati starea de bine si vei reusi sa gestionezi mai usor potentiale simptome de depresie sau de anxietate. Se spune ca 10 minute de meditatie pe zi poate sa iti schimbe intreg cursul zilei.

Petrece timp cu oamenii carora le pasa de tine.

Adesea ca parinte esti obisnuit sa ai mereu grja de altii, insa si tu, la randul tau, ai nevoie de cineva care sa se preocupe de tine. Poate fi vorba despre persoane din familia ta, prieteni sau cunoscuti care iti sunt simpatici, carora le place sa te asculte si in preajma carora te simti confortabil.

Acorda atentie sanatatii tale fizice.


Mergi regulat la medic pentru controale de rutine care te vor ajuta sa te mentii mereu in forma si sa previi orice problema de sanatate ai putea avea.

Mai mult timp liber pentru parinti inseamna mai multe moment de respiro care vor contribui la o stare generala de bine si la o gestionare mai eficienta si mai facila a responsabilitatilor de parinte. Tu ce faci pentru a avea mai mult timp pentru tine?


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe