Autocontrolul si copiii din ziua de azi
Copiii din ziua de azi sunt mai capabili sa isi controleze comportamentul decat generatiile trecute
Copiii de azi par mult mai hiperactivi si mai dependenti de tehnologie decat generatiile trecute. De multe ori, „copiii din ziua de azi” sunt prezentati ca fiind incapabili sa isi controleze atentia sau sa ramana calmi daca nu au nicio activitate care sa le trezeasca interesul. Cu alte cuvinte, perceptia generala asupra copiilor de azi este ca au probleme legate de autocontrol.
Cel mai cunoscut experiment care a masurat autocontrolul copiilor este testul bezelei, in care copiilor li se oferea ocazia sa aleaga intre doua variante: puteau consuma o bezea pe loc sau puteau astepta 10-15 minute si apoi urmau sa primeasca inca o bezea. Studiile ulterioare au aratat ca acei copii care au reusit sa astepte a doua bezea au avut o viata mai implinita atat din punct de vedere academic si profesional, cat si din punct de vedere emotional.
Experimentul a fost repetat de-a lungul anilor, iar o cercetare recenta a analizat si comparat rezultatele obtinute de copii in anii ’70, ’80, ’90, anii 2000 si in perioada actuala. Rezultatele comparatiei a uimit si cercetatorii: copiii din ziua de azi sunt mai capabili sa isi controleze comportamentul decat copiii din generatiile trecute. Mai exact, pe masura ce se apropie de prezent, rezultatele copiilor au fost din ce in ce mai bune. Acest rezultat este in concordanta cu evolutia coeficientului de inteligenta, care a cunoscut acelasi efect de crestere de-a lungul generatiilor.
Pe de alta parte, alte studii asupra obiceiurilor adolescentilor si tinerilor de azi arata o scadere a comportamentelor de risc precum consumul de droguri si alcool, in comparatie cu generatiile trecute.
In ciuda nemultumirilor adultilor, copiii de azise dovedesc mai capabili decat am fost noi. Se pare ca totusi cultura moderna a gratificarii instante nu a impiedicat evolutia ascendenta a abilitatilor copiilor”, sustine cercetatorul John Protzko, de la Universitatea din California.
*Sursa foto: Pixabay.com
Sursa: BPS.org.uk
Citeste si:
Cum poti creste un copil puternic? Invata-l sa isi controleze comportamentul
Adauga tu primul comentariu: