characters characters

Stima de sine la fete

Sapte feluri in care poti incuraja stima de sine a fiicei tale

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 februarie 2019    |   2492 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stima de sine la fete
Intr-o societate in care mass-media are un rol foarte important in imaginea de sine, a creste o fata este destul de greu, mai ales din punct de vedere al stimei de sine. Chiar daca este dificil, parintii pot influenta modul in care fetele se percep, prin ceea ce spun, dar si prin ceea ce fac.

Citeste si:

Cum crestem fete curajoase 

Cum pot tatii sa creasca fiice puternice 


Fii un model demn de urmat

Fetele invata in copilarie increderea in sine si stima de sine observandu-si mama. Reflecta asupra nivelului tau de incredere in sine si ia masuri in legatura cu aspectele problematice. Nimeni nu este perfect, dar oricine poate sa isi imbunatateasca aspectele care il deranjeaza la el insusi. Vorbeste deschis despre aceste subiecte, dar orienteaza-te catre solutii. De exemplu, daca ai fost mereu nemultumita de nivelul la care stii o limba straina, inscrie-te la un curs sau invata pe cont propriu in loc sa te plangi doar ca nu ai reusit niciodata sa inveti bine limba respectiva.

Vorbeste-i despre aspectul fizic

Pe masura ce cresc, presiunea sociala asupra fetelor legata de aspectul lor fizic va creste, din pacate. Pune accentul pe sanatate si stare de bine cand vine vorba de felul in care arata. Invat-o pe fiica ta ca frumusetea inseamna sanatate si energie, nu neaparat un set masuratori determinate aleatoriu, in functie de epoca. Vorbeste-i despre felul in care idealul de frumusete feminina a evoluat de-a lungul timpului, in functie de conventiile sociale din fiecare epoca. Incurajeaza o alimentatie sanatoasa si miscarea fizica pentru beneficiile fizice si psihice pe care le aduc.

Retelele de socializare

Majoritatea adolescentelor vor tinde sa isi compare propria viata cu imaginile prezentate de alte fete pe retelele sociale. Invat-o pe fiica ta ca retelele de socializare favorizeaza o viziune filtrata asupra vietii celor din jur: chiar si imaginile postate pe internet sunt modificate sau realizate din anumite unghiuri, astfel incat sa arate cat mai bine posibil. Ajut-o pe fiica ta sa gaseasca surse de apreciere si satisfactie in viata reala, incurajandu-i interesele si hobby-urile si socializarea „offline” cu prietenii.

Complimentele

Asigura-te ca nu lauzi doar infatisarea fizica a fiicei tale. Desi si acest aspect este important, aminteste-ti sa ii spui si ce alte calitati si actiuni apreciezi la ea (perseverenta, empatia etc.)

Incurajeaz-o sa lupte pentru ce isi doreste

Deseori, fetele sunt educate sa asculte si sa coopereze cu cei din jur, in timp ce baietii se pot revolta si pot incalca regulile pentru ca “asa sunt baietii”. Insa aceasta tendinta, pe termen lung, poate duce la erodarea increderii in sine a fiicei tale si la obiceiul de a renunta la propriile scopuri sau dorinte in favoarea altor persoane. Atunci cand iti vorbeste despre planurile, preferintele sau convingerile sale, incurajeaz-o sa le urmeze, chiar si in situatiile in care acestea interfereaza cu dorintele altor persoane. Asertivitatea este un semn al unei stime de sine sanatoase, dar si o modalitate de a incuraja stima de sine.


Nu critica alte femei sau fete

Din pacate, multe femei tind sa judece sau sa critice alegerile altor femei, din diverse motive. Incurajeaza solidaritatea feminina si invat-o pe fiica ta cat de importante sunt prieteniile dintre fete.

Ai incredere in fiica ta

Trateaza-ti fiica ca pe o femeie puternica, nu ca o persoana fragila, a carei viata de abia acum incepe si care va trebui sa se confrunte cu numeroase obstacole in viata. Evita sa o protejezi excesiv de provocari sau dificultati si sprijin-o sa isi dezvolte independenta. Analizeaza felul in care propriile tale temeri iti influenteaza deciziile legate de fiica ta si incearca sa ti le depasesti.

*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Alina    05.02.2019 - 22:05
    Esti unu singur , care intelegi ce spui esti frumos bun etc.
    nu trebu sa spui canu esti asa si asa

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe