characters characters

“Stii cum s-au cunoscut parintii tai?” Ce e bine sa stie copilul tau despre istoria familiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 august 2014    |   3562 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/fdevillamil/5674635631


Copilul tau stie unde au crescut bunici sai? Stie unde au mers parintii sai la scoala? Isi cunoaste istoria nasterii sale? Psihologul Marshall Duke a dezvoltat un instrument de masura prin care a adresat 20 de intrebari scolarilor despre familiile lor. Rezultatele studiului sau arata ca acei copii care stiu mai multe despre istoria lor familiala sunt mai rezilienti atunci cand sunt pusi in fata unei provocari sau probleme, iar nivelul lor de sanatate mentala si emotionala este mai ridicat decat la copiii care nu cunosc prea multe despre istoria lor familiala.


Sugestia lui Duke este de a dezvolta un fir narativ copiilor despre propria lor familie. Copiii care “isi cunosc radacinile” au un sentiment mai crescut de apartenenta.

Atunci cand parintii isi incep firul narativ al istoriei familiale pot alege trei modalitati sa o faca:

Firul narativ ascendent: “Am inceput de la zero, nu am avut nimic, dar am depasit obstacolele si iata-ne aici”;

Firul narativ descendent: “Am pierdut tot ce am avut”;

Firul narativ oscilant care este considerat cel mai eficient: “Am avut urcusuri si coborasuri, succese si esecuri, dar mereu am ramas impreuna, indiferent de ce anume s-a intamplat”;


Tehnica nararii istoriei familiei este foarte utila si a fost demonstrata si in alte domenii. De exemplu, in bazele militare, daca soldatilor li se povesteste despre predecesorii lor si despre realizarile acestora, ei tind sa isi imbunatateasca abilitatile de socializare si cooperare, de camaraderie si coeziune, decat daca accentul se pune doar pe dezvoltarea spiritului de competitie.


Tot Duke recomanda ca parintii sa se implice cat mai mult in activitatile de zi cu zi ale copiilor. De asemenea, sunt importante, sustine psihologul si acele ocazii care ofera un capitol in plus istoriei familiale: sarbatorile, concediile, vacantele, reuniunile de familie, chiar si iesirile in oras la cumparaturi, impreuna.


“Cu cat sunt mai ciudate obiceiurile dintr-o familie, cu atat vor fi tinute mai bine minte. Noi obisnuiam sa ascundem dovleci in tufisurile din curtea casei, in preajma Zilei Recunostintei”, isi reaminteste Duke. “Acestea sunt traditii care devin parte din familie”.

Ani intregi de cercetari au aratat ca cele mai fericite familii comunica eficient. Dar a comunica nu inseamna pur si simplu a vorbi despre probleme. Comunicarea inseamna a spune povesti pozitive despre tine si cei din jur. Atunci cand se afla in fata unei provocari, familiile fericite, la fel ca si oamenii fericiti, adauga un alt capitol in istoria de familie care sa le reaminteasca cum au reusit sa treaca peste greutati.


Daca iti doresti o familie fericita, sustine Duke, e nevoie sa creezi, sa rafinezi si sa relatezi in permanenta povestea familiei tale despre momentele fericite si abilitatile pe care le-ati dezvoltat pentru a trece peste obstacole si provocari. Aceste simple actiuni vor deveni puncte de referinta pentru urmatoarele generatii.

Treci la pagina urmatoare pentru a realiza impreuna cu copilul tau Chestionarul Istoria Familiei.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe