De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
Una din cele mai mari provocari din viata de parinte este sa iti accepti copilul asa cum este. Indiferent daca ti-ar placea sa fie mai energic, mai sociabil, sa rada mai mult, sa stea mai mult locului, sa invete mai mult, sa ii placa sa invete, la fel ca si tie, e important sa intelegi ca esti diferit de copilul tau, iar acesta sigur nu va fi asa cum esti tu si nici la fel cu alti copii pe care ii admiri.
Citeste si:
Aprecierea pozitiva neconditionata in relatia parinte-copil
Acceptarea radicala. Ce inseamna si cum ne ajuta
Ce inseamna sa il accepti pe copil cu adevarat
Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil. Din aceasta cauza apar discrepante intre ceea ce isi doresc parintii si ce isi doresc copiii si o multime de bariere atat de comunicare, cat si spirituale.
De ce este benefica acceptarea copilului asa cum este el
Din momentul in care iti accepti copilul asa cum este, vei reusi sa ii oferi iubire neconditionata, o sursa inepuizabila de care copilul are si va avea intotdeauna nevoie.
Increderea copilului in propria persoana va creste, iar copiii vor reusi sa faca fata oricaror obstacole pentru a-si urma visele si pasiunile, fara a le fi frica de esec, greseli sau ca vor fi judecati de cei din jur.
Copilul se va simti in siguranta din punct de vedere emotional in relatia cu tine. Siguranta emotionala in familie este principalul pas catre sentimentul de siguranta in lume si de coerenta interioara. In lipsa acestora, copiii vor deveni adulti condusi de temeri, limitati in exprimarea de sine si in relatiile cu cei din jur si, in timp, vor risca sa dezvolte tulburari sau simptome ale tulburarilor emotionale sau de comportament.
Cum poti sa il accepti cu adevarat pe copil asa cum este el?
Incepe cu acceptarea propriei tale persoane. Cat de critic esti fata de tine insuti? Cat de usor iti este sa recunosti propriile calitati pozitive, dar si negative? Ce fel de voce interioara ai, mai ales cand te confrunti cu obstacole sau dificultati? Majoritatea dintre noi am fost crescuti fara a fi acceptati de catre parinti asa cum suntem, invatand sa fim critici fata de noi insine, sa ne ascundem adevaratele trasaturi sau sa respingem propriile nevoi, calitati sau defecte. De aceea, este dificil - aproape imposibil - sa il acceptam cu adevarat pe copilul nostru, atat timp cat noi suntem critici fata de noi insine.
Deseori, pentru a ne accepta pe noi insine, este nevoie sa pornim intr-un proces de autocunoastere si reflectie. Cultivand compasiunea de sine, dezvoltand o voce interioara pozitiva si detasandu-te de tendintele de critica excesiva, vei reusi sa ajungi la acceptarea de sine.
Fii curios in legatura cu copilul tau. Fiecare copil e diferit, cu punctele sale forte si cele slabe. Acceptandu-ti copilul asa cum e il vei ajuta sa isi dezvolte personalitatea. Incurajeza-l sa isi urmeze interesele, ajuta-l sa si descopere talentele si pasiunile fiindca asa va descoperi ce inseamna perseverenta, constanta si cresterea personala. Ia-ti timpul de care ai nevoie pentru a intelege personalitatea copilului pentru ca astfel vei intelege de ce actioneaza asa cum o face, cat de diferit este de tine si cum se raporteaza la sine, la tine si la cei din jur.
Fii onest si deschis cu copilul tau si pastreaza comunicarea deschisa cu el. Creeaza-i un mediu in care sa se simta in siguranta sa isi exprime gandurile, emotiile si ingrijorarile.
Asculta-l activ si fara a-l judeca. Numai in acest mod vei reusi sa ii intelegi perspectivele din care priveste el lucrurile si vei reusi sa ii fii aproape si sa il sprijini cu adevarat.
Invata despre stadiile de dezvoltare ale copiilor pentru ca in acest mod vei sti la ce sa te astepti si te vei pregati din timp pentru a actiona in caz de nevoie, in functie de specificul varstei.
A-l accepta pe copil asa cum este nu inseamna a-i da libertatea de a face orice isi doreste.
Inseamna a-i oferi sfaturi si a-l sprijini in alegerile sale, dar si in a invata din experientele prin care trece. Incurajand independenta il vei ajuta pe copil si sa isi dezvolte abilitati de viata zilnice ce ii vor fi utile pentru a deveni un adult responsabil si capabil.
Aminteste-ti mereu ca nu tot ce face copilul tau va reflecta credintele si valorile tale fiindca s-ar putea sa aiba opinii diferite, sa faca alegeri care nu vor fi pe placul tau. In aceste situatii, exprima-ti ingrijorarea, ajuta-l sa gandeasca critic si ofera-i sfaturi oricand iti cere.
Iubirea si acceptarea sunt doua instrumente importante care ii ajuta pe copii sa isi dezvolte stima de sine si sa isi creasca nivelul general de fericire. Acceptandu-i pe copii asa cum sunt, cu specificiul si personalitatile lor, vei pune baza unei fundatii puternice pentru cresterea personala si emotionala a copilului tau. Acceptarea este unul din putinele daruri pe care il putem oferi zi de zi, copilului nostru.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.
-
Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.
Adauga tu primul comentariu: