characters characters

Singuratatea apare si la copii

Cand copilul tau spune „Nimeni nu ma place!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 aprilie 2017    |   2030 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

singuratatea
„Nimeni nu ma place !”. Aceasta remarca apare frecvent in randul copiilor de scoala primara, care tind sa fie destul de autocritici si sa aiba reactii emotionale intense.

Prima ta reactie ar putea avea rolul de a-l asigura pe copil si a infirma ceea ce spune: „Desigur ca lumea te place !” si apoi vei incepe sa enumeri persoanele apropiate copilului pentru a-i arata ca sunt cativa copii care chiar il plac. De multe ori insa aceasta abordare nu da rezultate pentru ca in acele momente, realitatea pe care copilul o crede si o simte este ca intr-adevar, nimeni nu il place. In aceasta situatie, este posibil sa ai nevoie de o alta strategie :).

Empatizeaza

Deseori parintii vor sa caute solutii la probleme, insa uneori copiii au nevoie doar sa fie ascultati, sa isi exprime emotiile si gandurile fara a primi neaparat si rezolvari din exterior. Poti raspunde: „Se pare ca ai avut o zi grea”, „Pare ca esti dezamagit/trist cu adevarat” etc. In situatiile in care un copil se simte respins de catre colegi sau prieteni, are nevoie sa fie acceptat, ascultat si imbratisat de catre parinti sau alte persoane apropiate, asa ca nu ezita sa iti iei copilul in brate, chiar si fara a-i spune ceva. Ofera-i confort si iubire fiindca acestea sunt lucrurile de care are cea mai mare nevoie.

Incearca sa nu reactionezi la randul tau intens emotional

Aminteste-ti ca emotiile si atitudinile copiilor se schimba usor, uneori de la o clipa la alta. Daca astazi iti spune ca uraste pe toata lumea, maine s-ar putea sa iti povesteasca despre cei cinci copii cu care s-a jucat in pauza si care sunt atat de interesanti si draguti. Copiilor le lipseste perspectiva. Ei nu au o experienta de viata prea vasta si le este greu sa plaseze evenimentele intr-un context. Parintii pot oferi aceasta perspectiva copiilor si ii pot ajuta sa inteleaga mai bine reactiile celorlalti. De exemplu, daca iti povesteste despre un conflict cu un alt coleg, incearca sa afli ce s-a intamplat de la inceput si care a fost rolul copilului tau in conflict. Apoi da-i ocazia copilului sa rezolve singur problema (daca nu a fost implicata violenta fizica), ajutandu-l sa gaseasca o solutie potrivita (sa isi ceara scuze, sa propuna celuilalt copil un compromis sau pur si simplu o „impacare”).

Aduna mai multe informatii.

Daca problemele copilului tau de a-si face prieteni se repeta, e important sa afli ce anume se intampla. S-ar putea ca in familie, copilul tau sa se comporte absolut normal, in timp ce in mediul scolar sau la locul de joaca sa aiba atitudini dificile sau inadecvate. Este de asemenea important sa mentii un anumit nivel de obiectivitate cand analizezi comportamentele copilului tau, pentru a-l putea ajuta cu adevarat. E bine sa mentii o relatie cat mai buna cu profesorii copilului si cu ceilalti copii cu care interactioneaza pentru a colecta informatii din surse diferite.

Fii antrenorul copilului tau.

Este important sa tii minte ca abilitatile sociale pot fi invatate si imbunatatite la orice varsta. Indata ce ai descoperit care sunt ariile in care copilul tau are nevoie de ajutor, il vei putea ajuta sa se inteleaga mai bine cu alti copii.

Poti juca diferite jocuri de rol cu copilul tau pentru a-l invata cum sa raspunda in anumite situatii sociale sau cum sa se descurce atunci cand e frustrat. De asemenea, invata-l pe copilul tau cum sa se integreze intr-o discutie a altor copii, cum sa se alature jocului lor, cum sa isi exprime dezacordul sau cum sa propuna alte jocuri si activitati. Incurajeaza-l pe copil si arata-i ca interactiunile sociale pot fi placute si distractive si ca nu trebuie sa fie o sursa de stres.


Creeaza oportunitati pentru prietenie.

Desi nu poti face prieteni copilului tau, in locul lui, il poti ajuta sa isi mentina prieteniile pe care deja le are. Incurajeaza-l sa isi invite prietenii acasa la joaca, sa mearga impreuna la film sau la ateliere si sa planifice impreuna diverse activitati. In plus, il poti indruma spre activitati in care va gasi copii cu interese similare.

Se poate intampla ca nicio sugestie din cele prezentate sa nu functioneze. E normal ca unele probleme de relationare sa poata fi solutionate numai cu ajutor din partea unui specialist. Nu e nicio problema daca copilul tau apeleaza la consilierul sau psihologul scolar. Acesta il va putea ajuta sa isi dezvolte acele abilitati care ii lipsesc pentru a putea initia relatii de prietenie pe viitor.

*Sursa foto:Pixabay.com

Citeste si:

Secretul copiilor populari


Cum il ajuti pe copil sa faca fata respingerii sociale

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Abilitati sociale
    Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
    22 septembrie 2022   

    Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe