Abilitatile sociale ale copiilor si succesul scolar
Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi. Rareori ne gandim la abilitatile lor sociale, desi ne aducem aminte de importanta lor cand copiii nostri au conflicte cu alti colegi, se simt respinsi de alti copii sau ne spun ca se simt singuri. În cazuri extreme, bullying-ul sau hartuirea la scoala afecteaza in mod direct rezultatele scolare ale copiilor.
Abilitatile si competentele sociale ale copiilor
Studiile au aratat de-a lungul timpului ca nu doar inteligenta sau talentul influenteaza performantele scolare ale copiilor si ca succesul la maturitate depinde si de abilitatile sociale. Acestea se refera la:
- empatia copilului fata de cei din jur;
- disponibilitatea de a coopera cu acestia;
- comunicarea asertiva;
- responsabilitatea in relatiile cu cei din jur;
- interpretarea situatiilor sociale;
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
4 faze ale prieteniilor intre copii
Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.
-
Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.
-
Cum petrecem Ziua Internationala a Prieteniei
„Prietenia este unul dintre cele mai grele lucruri de explicat. Nu se invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia, nu ai invatat nimic.” (Muhammad Ali)
Adauga tu primul comentariu: