Siguranta copilului
Ce poti spune copilului in loc de „Ai grija!”
Siguranta copiilor si sanatatea lor sunt principalele preocupari ale parintilor, mai ales in primii ani de viata. Pe masura ce copiii cresc si devin mai autonomi, siguranta lor depinde din ce in ce mai mult de propria lor capacitate de a a evalua riscurile si de a lua decizii, lucru care nu este confortabil pentru majoritatea parintilor.
De ce nu e benefic sa spui copilului „Ai grija!” de prea multe ori:
- Copilul invata sa se teama de lumea inconjuratoare, pe care o poate vedea plina de pericole neprevazute si nedefinite, intelese doar de catre adulti.
- Copiii nu mai acorda atentie mesajelor pe care le aud de foarte multe ori, avertismentele parintilor devenind astfel inutile.
- Este posibil ca din dorinta de rebeliune sau de a-si demonstra curajul, copilul sa aiba un comportament opus celui dorit de parinte.
- Copilul nu isi formeaza capacitatea de a evalua riscurile si de a descoperi care sunt modalitatile sigure in care poate realiza o actiune (de exemplu, cum sa se catere la locul de joaca).
Ce poti spune copilului in loc de „Ai grija!”
„Tine-te bine de bara.”
„Poti sa te prinzi cu ambele maini.”
„Ocoleste gropile.”
„Mergi mai incet.”
„Ai nevoie de mai mult spatiu pentru a arunca mingea.”
„Ce urmeaza sa faci acum?”
„Te simti in siguranta acolo?”
„Poti sa iti tii echilibrul?”
„Gaseste ceva de care sa te sprijini.”
„Sunt aici daca ai nevoie de ajutor.”
„Haideti sa va jucati intr-un loc unde aveti mai mult spatiu.”
„Nu e nevoie sa te grabesti.”
„Ce vrei sa faci cu acest bat?”
„Asigura-te ca ii lasi destul spatiu prietenului tau.”
„Te poate sustine creanga aceea?”
„Te-a deranjat gestul lui? Spune-i ca te-a deranjat.”
„Este prea mult trafic aici. Haide sa cautam alt loc pentru jocul vostru.”
„Mangaie usor catelul.”
De ce este util sa ii dai copilului instructiuni precise in loc de a-l atentiona sa „aiba grija”:
- Copilul invata care sunt actiunile prin care poate ramane in siguranta atunci cand se joaca sau realizeaza alte actiuni.
- Copilul invata care sunt pericolele la care trebuie sa se astepte si pe care este bine sa le evite in diferite situatii (de exemplu, invata sa evite zonele in care este prea mult trafic).
- Copilul invata sa aiba incredere in el insusi deoarece depaseste situatii noi si dificile si mai mult curaj pentru situatiile viitoare in care se va confrunta cu provocari.
- In consecinta, nivelul de anxietate al copilului scade, deoarece stie cum sa se poarte in situatii diverse si poate identifica si gestiona riscurile.
Pentru ca aceasta strategie sa dea rezultate, este important sa nu repeti instructiunile de foarte multe ori (altfel isi pierd din relevanta pentru copil), sa fii tu insuti calm si sa te asiguri ca cel mic te asculta si te intelege atunci cand i le spui.
Ii poti atrage atentia „Uite cum poti sa te urci mai usor pe aceste scari.”, apoi ii poti spune care sunt actiunile „Tine-te cu ambele maini de bare si ridica pe rand un picior.” Si apoi il poti indemna sa incerce: „Haide, incearca!”.
Este important sa ii dai copilului feedback, mai ales daca sunt actiuni complexe, pe care le face pentru prima data: „Asa, ai reusit!”, pentru ca cel mic sa stie ca face o treaba buna sau ca trebui sa schimbe ceva.
De asemenea, este util sa analizezi felul in care te raportezi tu insuti la lumea din jur si la capacitatea copilului tau de a se descurca bine. Ai incredere ca in timp copilul tau poate intelege pericolele si le poate evita astfel incat sa isi dezvolte independenta si sa ramana in siguranta? In functie de temperamentul copilului tau si de ritmul dezvoltarii sale intelectuale, capacitatea lui de a evalua riscurile se va imbunatati pe masura ce creste.
Tu de cate ori pe zi spui copilului tau sa aiba grija?
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Cand il lasi pe copil singur acasa
De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?
-
Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
Ii putem ajuta pe copii sa fie in siguranta fizica invatandu-i de la cele mai mici varste ca pot spune nu imbratisarilor, atingerilor sau gesturilor inconfortabile din partea celor din jur, fara sa se simta rusinati sau vinovati.
Adauga tu primul comentariu: