Utilitatea jocului:
Ordonarea obiectelor dupa marime.
Materiale folosite:
4-5 caserole de plastic de marimi crescatoare (de la mica la mare) care se pot introduce una in cealalta sau 4-5 pahare de plastic de marimi crescatoare.
Desfasurarea jocului:
- Copilul primeste setul de caserole stranse una in alta: in cea mai mare dintre caserole se afla una ceva mai mica, in care se afla alta mai mica si una si mai mica si apoi ultima, cea mai mica.
- Le deschide pe rand si le studiaza pentru a constata ca sunt diferite ca marime. In timp ce le desface le asaza un dupa cealalta, in sir descrescator, de la cea mai mare la cea mai mica. Parintele schimba apoi locul caserolelor in sir, amestecandu-le si il roaga pe copil sa le aseze in ordine crescatoare: de la cea mai mica la cea mai mare. Apoi, copilul le poate introduce una in alta, incepand cu cea mica.
- Aceste operatii de deschidere si ordonare in sir crescator si descrescator se pot repeta de cate ori doreste copilul. Copilul poate fi lasat sa se joace si singur. Asezarea caserolelor una intr-alta prin incercare – eroare il va ajuta sa descopere diferentele dintre caserole si sa vada cum se ordoneaza ele.
- La inceput, se pot folosi doar 3 caserole, apoi se pot introduce una cate una, pentru a complica jocul. Copilul poate realiza si ordonarea capacelor crescator sau descrescator. Poate aseza in perechi (capac – caserola) seriile realizate.
Acest joc se poate juca in casa, dar si in aer liber. Copilul se poate juca cu pahare de plastic de marimi crescatoare. Le poate introduce unul intr-altul, de la cel mai mare la cel mai mic. Le poate aseza in piramida, de la cel mic la cel mai mare. Daca e cald, le poate umple cu apa, pentru a le ordona in sir crescator sau descrescator. Umplute cu nisip ud sunt si mai interesante, iar ”exercitiile” despre serieri de obiecte devin experiente de invatare mult mai atractive.
Adauga tu primul comentariu: