Copilul nu formuleaza corect propozitii care exprima un sfat, o porunca, un salut, un indemn, o bucurie, o surpriza, o strigare, deoarece nu intelege sensul.
Exemple:
un sfat→ Ai grija cum traversezi!
un indemn→ Incearca si prajitura cu frisca!
o bucurie→ E tare bine aici!
o surpriza→ Uite cine vine!
o porunca→ Sa faci ordine pe birou!
Ce poti face ca parinte
- Inainte de plecarea la scoala, inaintea unei deplasari(in vizite, la un spectacol, la o plimbare) sigur vorbesti cu copilul si ii dai sfaturi. El le considera cicaleli. Reactioneaza cam asa: Bine, am inteles, nu mai repeta! sau Stiu ce sa fac, nu insista! sau altele de acest tip. Cand se poticneste la formularea propozitiilor care sa exprime ceva anume adu-i aminte ce se intampla dimineata. Atunci primeste sfaturi si indemnuri. Mai spune-i-le o data.
- Ca sa sesizeze strigarile, surprizele, adu-i aminte cum reactioneaza cand primeste ceva, cand vede un film: E tare filmul! Ce masina grozava am! Mami, ce bine e cu tine!
- Foloseste toate situatiile din viata de familie sau din grupurile frecventate. Important este sa-i atragi putin atentia cand se mira, cand se bucura, cand indeamna etc.
- Poruncile sau ordinele sunt clare. Ia-le tot din situatii cotidiene: Inchide usa! Vorbeste incet! Mai incet cu alergatul! Adu-mi ghiozdanul, Mihai!
- Sa construiasca si el astfel de propozitii, folosind modelul tau.
- Adu-i aminte sa salute: Buna ziua! Sarut-mana, mama!
- In muzee, in parcuri, la Zoo cititi adesea: Nu rupeti florile! Nu atingeti obiectele! Nu va apropiati de animale!
- Transforma-i aceste ordine in sfaturi, indemnuri: Ocrotiti florile! Protejati obiectele! Stati departe de animale!
- E un exercitiu util pentru recunoasterea sensului propozitiei exclamative.
Adauga tu primul comentariu: