1. Raspunde la intrebari monosilabic sau printr-un cuvant. Foloseste rar propozitii complete (Exemplu: daca este intrebat ce a facut la gradinita, raspunde: „M-am jucat”, daca este solicitat sa spuna unde si-a pus caciula, raspunde scurt: „pe scaun”).
Copilul tau percepe comunicarea dintre oameni ca o modalitate de a se intelege unul pe altul, pentru satisfacerea anumitor nevoi individuale. El stie ca pentru a obtine ceva (un obiect, un aliment, o informatie) trebuie sa ceara. Si daca o face prin 1-2 cuvinte, pentru el este suficient, de aceea nu dezvolta raspunsurile si nu foloseste propozitii complete atunci cand poarta o discutie.
Ce poti face ca parinte
- Incurajeaza-l permanent sa raspunda in propozitii. Reformuleaza tu raspunsul complet si roaga-l si pe el sa se exprime complet. (Exemplu: il rogi sa spuna „Am asezat caciula pe scaun” in locul raspunsului „pe scaun”).
- Spune-i copilului sa-ti vorbeasca despre lucrurile, persoanele cu care intra in contact permanent. Asculta-l cu atentie, fara sa-i intrerupi povestirea. Cursivitatea in exprimare, pentru a comunica lucruri care tie poate ti se par banale, reprezinta un exercitiu foarte util pentru copil.
- Cand rasfoiti cartile de povesti, pe care copilul tau le prefera, incurajeaza-l sa vorbeasca liber despre personajele sau lucrurile pe care le vede in carte. Daca face greseli in formularea propozitiilor, reformuleaza tu, fara a-i atrage foarte mult atentia
2. Cand i se cere sa exprime o parere despre un obiect, o situatie, un personaj, are tendinta de a se indeparta de la subiect, incepand sa vorbeasca si de alte teme ce nu au legatura cu subiectul (Exemplu: daca este intrebat despre mijloacele de transport ce circula pe pamant: masina, autobuzul, bicicleta, etc., el incepe sa povesteasca despre masina tatalui sau despre masinuta sa de jucarie, oferind detalii ce nu au legatura cu subiectul discutiei).
Copilul vorbeste despre ceea ce a vazut, a trait sau isi doreste si, indiferent cat de generala este tema de discutie, el o va directiona spre ceea ce ii este lui aproape: experientele traite, locurile si persoanele cunoscute, interese si curiozitati, lucruri care l-au impresionat.
Ce poti face ca parinte
- In primul rand, trebuie sa intelegi si sa respecti modul sau particular de a vedea lumea. Chiar daca deviaza de la subiect, incurajeaza-l sa se exprime liber si corect. Prin intrebari ajutatoare il poti redirectiona pe subiectul abordat initial. Formuleaza intrebarile astfel incat sa-i soliciti raspunsuri concrete, centrate pe subiect si cu final deschis (Exemplu: in loc sa-l intrebi: „Ți-ar placea sa mergem cu trenul in vacanta?” il poti intreba „Nu ai calatorit pana acum cu trenul. Ce zici daca am pleca la bunici cu trenul?”).
- Incepe discutii cu copilul tau pe diverse teme de interes pentru el (spiridusi, roboti, animalele periculoase, etc). Atlasele, enciclopediile pentru copii pot oferi un bun suport intuitiv pentru astfel de discutii. Incurajeaza-ti copilul sa exprime pareri, sa-ti adreseze intrebari pe subiectul propus. Fii clar si concret in explicatii. Propozitiile scurte, centrate pe subiectul de discutie il vor canaliza pe copilul tau sa se concentreze pe o anumita tema.
Adauga tu primul comentariu: