characters characters

16/17 - Elemente de explorare a cartilor
Grupa mijlocie    Limba si comunicare

26 noiembrie 2013   
1. Utilizeaza necorespunzator cartile (Exemplu: rasfoieste cartea cu brutalitate sau neindemanare; trateaza cartile ca pe niste jucarii carandu-le/mutandu-le prin toata casa, folosindu-le ca elemente de constructie);

Folosirea necorespunzatoare a cartilor se poate cauza lipsei de indemanare in rasfoirea cartilor, deoarece coordonarea musculaturii fine a mainii este redusa. Copilul tau trateaza cartea ca pe un obiect, o aseamana cu o jucarie, cu care incearca sa-si satisfaca nevoia de joc si miscare. La varsta de 3-5 ani copilul incepe sa inteleaga valoarea si rolul cartii in viata oamenilor. Iar tu ai un rol important in a-l face sa priveasca cartea cu interes si respect, putand fi un model pentru el.

Ce poti face ca parinte

  • Cumpara-i, in mod curent, carti adecvate varstei si intereselor sale. Asezati-le in biblioteca cu respect si folositi-le cat de des puteti. Arata-i respectul tau pentru carti si va intelege ca ele strang truda multor oameni, care au gandit-o si au muncit, pentru a transforma lemnul in cuvant scris, purtator de cultura si educatie.
  • Daca nu are o mini-biblioteca proprie, aloca-i 1-2 rafturi in biblioteca familiei (in partea de jos pentru a avea acces mai usor), in care copilul sa-si ordoneze cartile de povesti si poezii, dar si cartile create de el.
  • Asigura-i un loc linistit si retras, cu saltea si pernute, cu lumina multa, dar nu prea expus, unde copilul tau sa poata descoperi lumea fascinanta a cartilor.


2. Isi pierde foarte repede interesul pentru o carte. (Exemplu: desi la inceput cere cu insistenta sa-i fie cumparata din librarie, la scurt timp isi pierde interesul, neglijnd-o, uitand-o in gramada de jucarii)

Interesul, de moment, pentru o anumita carte se poate cauza aspectului viu colorat al acesteia sau pentru ca pe coperta are un personaj preferat. Copilul tau isi pierde interesul pentru o carte, fie pentru ca nu are destule imagini si predomina scrisul, fie ca tematica abordata in carte nu prezinta interes pentru el sau este prea greoaie. Alegerea unei carti nu trebuie sa apartina doar copilului. In calitate de parinte, tu esti un factor de decizie important. Prin alegerile pe care le faci, ai posibilitatea de a insufla copilului tau dragostea pentru carte si placerea de a citi.

Ce poti face ca parinte

  • Alege cartea care stimuleaza interesele, preocuparile pe care copilul tau le are in acel moment. Astfel, ii vei cultiva pasiunile si va fi interesat sa o exploreze cu atentie.
  • Alege cartea cu mai multe imagini si mai putin scris. „Povestea” pe care o spune cartea sa fie, in mare parte, in imagini, mai mult decat in cuvinte.
  • Alege cartea in care se foloseste un limbaj simplu si clar. O carte usor de parcurs este aceea cu personaje si actiuni putine, clar evidentiate, in care, dintr-o prima rasfoire, trebuie sa iti dai seama cine sunt personajele cheie si ce se intampla cu ele sau care e morala pe care o transmite povestea.
  • Alege cartea in care personajele, obiectele sunt ilustrate cat mai aproape de lumea reala. Astfel, copilul tau va intelege mai usor notiunile/cunostintele noi pe care le intalneste in carte.
  • Alege cartea pe care si tu, ca adult, o gasesti atragatoare. Citind cu entuziasm si placere, vei starni interesul copilului tau si dorinta de a o reciti.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu