1. De obicei, copiii intampina probleme la despartirea in silabe, mai ales la cuvintele care au consoane alaturate. De exemplu, luam cuvantul batista. Cel mic are tendinta de a-l desparti ba-ti-sta, in loc de ba-tis-ta.
Ce poti face ca parinte
- Ii poti explica ca exista reguli pentru despartirea in silabe. In acest caz, cele doua consoane vor face parte din silabe diferite.
- Bineinteles, intotdeauna exista exceptii.
Ex. o-braz, co-vrig. - De aceea, trebuie sa avem mare grija ce cuvinte vom alege.
- Cand sunteti la cumparaturi, pune-l sa desparta cuvinte din mediul in care va aflati.
Ex. bor-can, pa-chet, cu-ti-e etc.
2. O alta problema o au la identificarea cuvintelor monosilabice (care au o singura silaba). Cel mic se orienteaza dupa numarul de sunete. (De retinut: Litera este simbolul grafic al sunetului. Sunetul este ceea ce auzim, iar litera este ceea ce scriem.)
Ce poti face ca parinte
- Joaca-te cu el, pune-l sa gaseasca cat mai multe cuvinte monosilabice sau da-i fise cu imagini sa identifice aceste cuvinte.
- Vor sesiza mai bine numarul de silabe daca, in momentul pronuntiei, vor bate din palme. Fiecare bataie din palme va corespunde unei silabe.
- Puteti incerca si varianta cu podul palmei pus sub barbie. In momentul in care pronunta cuvantul, barbia va atinge podul palmei. De cate ori atinge cu barbia podul palmei atatea silabe are cuvantul.
Adauga tu primul comentariu: