1. Construieste cu greutate planul unei compuneri.
Ce poti face ca parinte
- Planul unei compuneri se poate realiza atat prin formularea unor intrebari sau enunturi , cat si pe baza unor imagini.
- Trebuie retinut ca fiecare imagine trebuie sa redea un moment esential din succesiunea momentelor care marcheaza continutul de baza al unei naratiuni.
- Tine cont de faptul ca cel mic va trebuie sa reflecteze asupra fiecarei ilustratii in parte, pentru ca apoi, urmarind succesiunea lor, sa poata stabili inlantuirea ideilor, pe baza carora va alcatui compunerea. Ajuta-l cu intrebari si formulati impreuna planul de idei.
- Ai grija la respectarea partilor unei compuneri:
Introducerea – cuprinde cateva date despre locul, timpul si persoanele participante la actiune;
Cuprinsul – dezvoltarea actiunii, povestirea intamplarii, descrierea personajelor sau a imaginilor. Trebuie sa fie partea cea mai lunga a compunerii.
Incheierea – sfarsitul intamplarii, concluzii, impresii personale. - Nu uita! Orice compunere trebuie sa aiba un titlu corespunzator.
2. Realizeaza compuneri seci, inexpresive.
Ce poti face ca parinte
- Pentru a realiza compuneri frumoase, copilul trebuie incurajat sa citeasca cat mai mult. Spune-i sa-si noteze pe un caiet toate expresiile care i-au placut din lecturile citite.
- Reaminteste-i de fiecare data ca, atunci cand este nevoit sa repete un cuvant, sa evite acest lucru, utilizand cuvinte care-i tin locul (pronume) sau sinonime (exemplu: zapada – nea, omat).
- Propozitiile trebuie sa fie dezvoltate, corect formulate. Nu trebuie sa exagereze cu lungimea lor. Reaminteste-i sa integreze expresiile frumoase pe care si le-a notat.
Adauga tu primul comentariu: