Cand povesteste, face trecerea de la un moment al actiunii la altul, folosind, in mod monoton, acelasi tipar verbal. (Exemplu: „si pe urma… si pe urma…; si dup-aia… si dup-aia; si apoi… si apoi…”).
Copilul tau se afla la varsta cand incepe sa-si diversifice vocabularul. Este normal ca modul sau de a povesti sa fie unul simplu, repetitiv, uneori monoton. Daca a retinut o expresie („si pe urma”, „apoi”) o va repeta de multe ori in povestea sa. Treptat, va introduce si alte expresii invatate, le va repeta, la inceput, le va combina, si apoi va schimba si stilul de a povesti.
Ce poti face ca parinte
- Cumpara copilului tau carti de povesti clasice. Prin intermediul povestilor, copilului incepe sa cunoasca limba romana, in vocabularul lui patrund cuvinte noi si incepe sa cunoasca comportamente pozitive. Placerea de a asculta povesti se va transforma, mai tarziu, in placerea de a citi.
- In timp ce copilul tau povesteste, poti interveni cu formule care sa diversifice exprimarea: „atunci…”, „deodata…”, „in acel moment…”, etc. Fa acest lucru natural, doar rostind cuvantul/expresia, fara a-i face observatie sau a comenta felul in care povesteste.
- Cuvintele/expresiile noi trebuie folosite apoi de catre copil si in alte contexte pentru a te asigura ca a inteles, pe deplin, semnificatia lor.
Cand trebuie sa caracterizeze un personaj, foloseste adjectivele bun/buna, rau/rea, indiferent de calitatile/defectele particulare ale acestora. (Exemplu: cand este intrebat: Cum este Alba ca zapada?, copilul ii atribuie adjectivul buna, prin acesta el subintelege o serie de calitati: frumoasa, harnica, miloasa, prietenoasa.
Chiar daca si-a creionat corect si complet in minte portretul fizic si moral al unui personaj, vocabularul sau restrans nu ii permite sa exprime toate calitatile acestuia.
Ce poti face ca parinte
- O poveste ascultata, un film sau desen animat vizionat il poti transforma intr-o ocazie de a discuta cu copilul despre personaje. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre cum aratau si cum se comportau acestea. Gasiti impreuna trasaturile fizice si morale ale acestora.
- Explica-i sensul unor adjective ce pot caracteriza oamenii si personajele prin rostirea cuvantului opus: harnic - lenes, darnic - zgarcit, milos - egoist, prietenos – neprietenos, politicos – nepoliticos, cuminte – obraznic.
- In viata de zi cu zi, incurajeaza-ti copilul sa descrie oameni, locuri sau lucruri, utilizand adjective cat mai variate. Acest exercitiu de exprimare va conduce, in timp, la o imbogatire a vocabularului sau activ, la folosirea unor adjective mai „pretentioase”.
Adauga tu primul comentariu: