1. Intampina dificultati la scrierea si despartirea in silabe a cuvintelor care contin x. Exemplu: ecscursie, egzamen, tacsa, egzercitiu etc.
Trebuie tinut cont de cuvintele care sunt exceptii: micsandra, cocs, Alecsandri, rucsac, sconcs, ticsit, imbacsit, fucsia, facsimil, vacs.
Ce poti face ca parinte
- Cautati impreuna cuvinte care contin x. Porniti de la cele existente in abecedar: pix, fix, explicatie, explica, exerseaza, exercitiu, Roxana, Xenia. Citi-le impreuna, rar, astfel incat sa se auda toate sunetele. Pune-l sa le desparta in silabe si sa identifice pozitia lui x in cadrul cuvantului. Invata-l sa foloseasca dictionarul pentru a gasi si alte cuvinte.
- Desi e mic, incearca sa-i explici regulile de despartire in silabe. La inceput va desparti in silabe intuitiv.
- Cand dupa litera x se afla o consoana atunci x va fi in silaba precedenta: ex-pli-ca-ti-e, ex-cur-si-e, ex-pe-di-ti-e.
- Cand dupa litera x se afla o vocala atunci x va fi in silaba urmatoare: e-xer-ci-tiu, e-xa-men, e-xem-plu.
2. Scrie gresit cuvintele care contin k . Exemplu: chilogram in loc de kilogram, chilometru in loc de kilometru, chivi in loc de kiwi.
Ce poti face ca parinte
- Joaca-te cu el „de-a magazinul”, folosind unitati de masura, deoarece cel mai des se intalneste litera k la scrierea unitatilor de masura.
- Ajuta-l sa realizeze un desen cu tema „La piata”.
- Va desena si va verbaliza si va scrie ceea ce deseneaza. Exemplu: Mama cumpără trei kilograme de morcovi si doua kilograme de cartofi. Merge pana la piata un kilometru.
Adauga tu primul comentariu: