Este necesar ca, la sfarsitul acestui capitol, copilul:
- Sa identifice adjective in enunturi date;
( Exemplu: Subliniaza adjectivele din enuntul urmator: Fata babei era sluta, lenesa, tafnoasa si rea. Fata mosneagului insa era frumoasa, harnica, ascultatoare si buna.); - Sa defineasca adjectivul.
(Exemplu: defineste adjectivul ca fiind partea de vorbire care arata(exprima) insusirile substantivului (insusirile unei fiinte, lucru, fenomen al naturii etc); - Sa exemplifice adjective, insotite de substantivele pe care le determina.
(Exemplu: copaci inalti, text hazliu, pisici albe, ploaie marunta, frumusete rara); - Sa realizeze acordul adjectivului cu substantivul determinat.
(Exemplu: realizeaza acordul in gen si numar: fata harnica – fete harnice, baiet harnic - baieti harnici); - Sa precizeze rolul adjectivelor in comunicare.
(Exemplu: stie ca rolul adjectivului este acela de a preciza, de a infrumuseta si nuanta exprimarea); - Sa transforme adjective in substantive si invers.
(Exemplu: frumos – frumusete, bunatate – bun ); - Sa analizeze gramatical adjective date.
(Exemplu: analizeaza adjectivele, specificand urmatoarele categorii gramaticale: genul, numarul - identice cu genul si numarul substantivelor cu care se acorda - si functia in propozitie); - Sa scrie sinonime (cuvinte cu sens apropiat) si antonime (cuvinte cu sens opus) pentru adjective date.
(Exemplu: alb - negru si bucuros = vesel); - Sa construiasca enunturi in care adjectivul sa fie antepus substantivului pe care il determina.
(Exemplu: harnica albina, marii poeti, veselele gladiole); - Sa scrie corect adjectivele care au terminatia „iu”: argintiu, azuriu, hazliu, aramiu.
(Exemplu: soricel cenusiu – soricei cenusii – cenusiii soricei).
Pentru a obtine performanta, se recomanda ca, la sfarsitul acestui capitol, copilul:
- Sa inlocuiasca expresii date (locutiuni adjectivale) cu adjective potrivite.
(Exemple: cu capul in nori – aiurit, cu scaun la cap – destept, zgaraie-branza – zgarcit); - Sa transforme adjective date in substantive proprii.
(Exemplu: alb – Albu, Albulescu, Albescu, Albesteanu, Albesti).
Comentează: