characters characters

Puterea exemplului personal in relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iunie 2023    |   1142 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

puterea exemplului personal
Mai ales la varste mici, influenta adultilor din jur asupra dezvoltarii copiilor este esentiala: deseori copiii repeta replicile pe care le aud la cei din jur si imita actiunile acestora.

Citeste si:


Copiii invata din ceea ce vad, nu din ceea ce aud


Zece lucruri pe care este bine sa te vada copilul tau ca le faci


Puterea modelului personal sau invatarea prin imitatie


Studiile
au confirmat deja ce simpla observatie a parintilor si cadrelor didactice arata deseori: copiii observa si imita comportamentele la care sunt expusi, fie ca este vorba de actiuni concrete (de exemplu, felul in care mananca), fie ca este vorba de abilitati socio-emotionale (felul in care isi exprima emotiile sau in care comunica cu cei din jur). 


Este foarte usor sa uitam acest lucru, mai ales in primii ani de viata ai copilului, cand acesta pare prea mic pentru a intelege sau pentru a invata prin observatie. Alteori, cand copilul este suficient de mare incat sa observe si sa imite comportamente, multi parinti considera ca pot face exceptii in anumite situatii, cand adopta comportamente care pot avea efecte negative asupra copiilor. Iata cateva exemple:

  • parintele care fumeaza si ii spune copilului sau sa nu inceapa niciodata acest obicei
  • parintele care spune o minciuna "nevinovata" in prezenta copilului pentru a obtine un avantaj, dar ii explica acestuia ca nu este bine sa minta
  • parintele care critica sau judeca alte persoane in lipsa lor, dar ii spune copilului ca nu este frumos sa vorbeasca urat despre prietenii sai
  • parintele nu isi cere scuze pentru greselile facute in familie, dar ii cere copilului sa isi asume responsabilitatea pentru deciziile sale

Cum poti folosi puterea exemplului personal intr-o maniera pozitiva?


Respecta aceleasi reguli si standarde pe care le ceri din partea copilului tau.
Daca ii ceri sa nu te minta, incearca, pe cat posibil, sa ii spui adevarul. Daca vrei sa adopte un stil de viata sanatos, asigura-te ca mananci sanatos, faci miscare si te odihnesti suficient.


Formeaza-ti abilitatile pe care vrei sa le aiba copilul tau. Daca vrei sa ai un copil inteligent emotional, este esential sa iti dezvolti propria ta inteligenta emotionala. Daca vrei sa ai un copil organizat, este benefic sa devii mai organizat tu insuti etc. Cu cat copilul tau observa comportamente eficiente sau pozitive, cu atat va tinde sa le imite. In plus, cand parintii cer copiilor sa stie anumite lucruri sau sa adopte anumite comportamente fara ca ei insisi sa le stapaneasca, nu vor inspira incredere sau motivatie celor mici.


Arata respect si empatie fata de cei din jur, inclusiv fata de copilul tau. Cand parintii reusesc sa mentina un echilibru intre autoritate si respect fata de copil, ii arata acestuia ca este posibil sa formeze relatii sanatoase cu cei din jur.


Da dovada de flexibilitate psihologica si compasiune fata de tine insati. Doua dintre cele mai importante abilitati pentru echilibrul emotional sunt flexibilitatea psihologica (capacitatea de a vedea o situatie din perspective diferite, de a incerca solutii diferite si de a aduce schimbari atunci cand acestea sunt necesare) si compasiunea fata de sine (acceptarea blanda a propriilor limite si intelegerea cauzelor care duc la dificultati, fara invinovatire si rusine toxica).

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe