characters characters

Plimbarea in natura

O activitate esentiala pentru echilibrul emotional al copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 martie 2022    |   1172 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

plimbare in natura
Plimbarile in natura sunt activitati accesibile si in acelasi timp esentiale pentru sanatatea emotionala a copiilor, dar si a adultilor. Cum te poti bucura mai mult alaturi de copilul tau cand mergeti la plimbare in natura.

Citeste si:


Cum il apropii pe copil de natura


Ecoterapia - beneficiile naturii pentru copii


Plimbarea in natura - recomandari pentru o experienta cat mai reusita


Reduceti timpul petrecut cu telefonul in mana. Fotografiile in natura, mai ales primavara sau fotografiile in familie sunt desigur o parte importanta a iesirilor in aer liber, insa incearca sa nu dedici acestei activitati cea mai mare parte a timpului. Pentru a ne bucura cu adevarat de natura, este important sa ne relaxam, iar acest lucru inseamna sa nu ne concentram atentia asupra unei activitati anume, precum fotografia. Lasa-l pe copilul tau sa exploreze liber, sa atinga si sa priveasca natura atat timp cat isi doreste.


Petreceti 5-10 minute in liniste si incercati sa distingeti cat mai multe sunete. Veti observa diferite cantece ale pasarilor, zgomotul vantului printre copaci, zgomotele facute de insecte sau broaste si multe alte sunete pe care nu le constientizam atunci cand vorbim sau nu suntem atenti in mod special. Incercati sa numarati in gand fiecare sunet auzit si apoi comparati "rezultatele" obtinute.


Invata-l pe copil, inca din primii ani de viata, sa respecte plantele si vietuitoarele. Chiar daca “este mic si nu intelege”, invata-l pe copil sa nu rupa plantele, doar sa le priveasca sau sa le atinga si sa nu striveasca insecte sau alte creature intalnite in plimbarea voastra. Incurajeaza-i curiozitatea, dar nu si actiunile care pot face rau naturii. Culesul florilor (de exemplu, culesul ghioceilor primavara) este una dintre activitatile preferate de copii, dar care poate avea efecte negative pe termen lung asupra naturii. Incurajeaza-l sa respecte atat viata vegetala, cat si viata animala.

Lasa-l pe copil sa conduca plimbarea, in limita sigurantei fizice. Cand copiii sunt lasati sa exploreze liber, se dezvolta armonios din punct de vedere emotional si fizic, pentru ca se bucura mai mult de experientele lor, invata mai mult din ele si isi dezvolta autonomia si increderea in propriile interese si in propria curiozitate. Aceasta incredere este una dintre bazele sentimentului fortei personale – capacitatea de a-si conduce propria viata si de a face schimbarile pe care le doreste.

Puteti organiza o "vanatoare de comori" in natura - o lista de lucruri pe care copilul le poate bifa pe masura ce le intalneste in timpul plimbarii. Nu este nevoie sa le adune, ci doar sa noteze sau sa le marcheze pe foaia printata, ca un joc de atentie si spirit al observatiei.

Multi parinti tind sa transforme activitatile de relaxare si destindere alaturi de copii in activitati educative si controlate, din dorinta de a-i invata pe copii cat mai multe lucruri. Explorarea libera a naturii ii ajuta insa pe copii din punct de vedere emotional, dar si cognitiv - copiii tind sa retina mai multe informatii atunci cand isi urmeaza curiozitatea naturala si isi conduc singuri activitatea de descoperire.



*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe