characters characters

O modalitate de a-i dezvolta capacitatile verbale

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   21 ianuarie 2010    |   5237 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Majoritatea copiilor atunci cand incep sa vorbeasca au tendinta de a pronunta cuvintele intr-un mod gresit. Uneori acest lucru se corecteaza in timp, dupa ce copilul acumuleaza mai multa experienta sau dupa ce este corectat mai des de tine sau de cei apropiati.

E foarte interesant de urmarit evolutia si dezvoltarea vocabularului la copii. Daca primul cuvant este spus pe la 9-10 luni, la 1 an si 6 luni are deja 50 de cuvinte pe care le foloseste pentru a se exprima. Mai apoi, are loc o “explozie in vocabular”, pana la 6 ani copilul invatand aproximativ 15 000 de cuvinte.
 
Copilul invata de la cei din jur ca exista 2 lumi diferite: una a obiectelor (lumea materiala) si cea a cuvintelor (lumea lingvistica, propozitionala, semantica). Fiecare obiect are un nume si trebuie folosit ca atare pentru a se face inteles de catre cei din jur. Tot pana pe la aceasta varsta apar cele mai multe si mai frecvente tulburari de limbaj  care insa, fie se corecteaza de la sine in timp, fie necesita ajutorul unui specialist. Problemele pot sa apara la nivelul perceptiei eronate a sunetelor, la nivelul exprimarii sau al utilizarii lor in contexte gresite.

Dictia este importanta pentru copii mai ales atunci cand ajung sa se integreze intr-un grup social. Copiii care vorbesc corect si respecta regulile gramaticale au mai multe avantaje din partea celor din jur: sunt perceputi ca avand un nivel de inteligenta mai ridicat, au o stima de sine mai crescuta, se adapteaza mai usor situatiilor de mediu si sunt considerati mai interesanti decat cei de aceeasi varsta. Exista numeroase exercitii de dictie pe care le poti realiza cu copilul tau. Aceasta este o modalitate de a-ti da seama daca are probleme ce necesita ajutorul unui logoped. Ar putea sa foloseasca gresit litera “r” pe care sa o inlocuiasca cu “l” sau “s-ul” sa fie pronuntat cu limba intre dinti etc. Ideal ar fi ca initial sa exersezi tu cat se poate de mult pentru a fi sigur pe tine atunci cand ii prezinti expresiile.

Exercitiile se folosesc pentru a imbunatati dictia copilului, dar si pentru a-i corecta micile greseli. Iata o serie de expresii pe care il poti pune sa le repete foarte rapid tocmai in ideea de a starni rasul si a dezvolta o atmosfera destinsa atunci cand incepeti jocul. Repetita este extrem de utila atunci cand vrei sa consolidezi un material pe care il inveti.
 
Iata cateva exemple de expresii:

“Sase sasi in sase saci.”
“Un vultur sta pe-un pisc c-un pix in plisc”
“Crape capu caprii-n patru, Cum a crapat piatra-n patru!”
“Cosasul Sasa cand coseste, cat sase sasi sasul coseste. Si-s sus si-n jos de casa sa, coseste sasul si-n sosea. Si sase case Sasa-si stie. - Ce sansa!. Sasa-si spuse siesi.”
“Fata fierarului fierbe fasole fiarta fara foc fiindca focul face fum.”

Si acum spune-ne: cat de usor ti-a fost sa citesti propozitiile de mai sus? Nu-i asa ca deja ti-a aparut zambetul pe buze? Si asta e doar inceputul. Joaca si cu copilul tau aceste exercitii si nu veti regreta niciunul din voi.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Lia    05.02.2012 - 10:46
    Daca un copil nu poate sa pronunte anumite sunete poate fi vorba despre o deprindere de pronuntie gresita, dar, cel mai adesea, copilul nu are suficient dezvoltat aparatul fonoarticulator. Pentru aceasta, in afara de exercitiile de pronuntare, "framantari de limba" cum li se mai spune este necesara gimnastica zilnica a elementelor care contribuie la emesia sunetelor (ex. limba, buze, obraji).

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe