characters characters

Mutismul selectiv

Ce se ascunde in spatele refuzului copilului de a vorbi

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 noiembrie 2021    |   1578 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

mutismul selectiv
Mutismul selectiv este o tulburare de anxietate specifica perioadei copilariei si e caracterizata de incapacitatea copilului de a vorbi si de a comunica eficient in situatiile sociale. Copiii cu mutism selectiv nu initiaza conversatii si nici nu raspund cand se afla in contexte sociale, indiferent daca e vorba de grupuri de adulti sau de copii. Un copil cu mutism selectiv pare a fi foarte manierat, politicos si tacut, astfel ca adesea toate simptomele sunt interpretate ca cauzate de timiditate si nu de o posibila tulburare ce ii poate afecta atat viata sociala, cat si parcursul scolar.

Citeste si:

Copil timid sau introvertit? Cum faci diferenta

Cum pot cadrele didactice sa ajute elevii timizi


Mutismul selectiv


Copiii cu mutism selectiv comunica clar si eficient in mediile in care se simt confortabili, in siguranta si calmi. Acesti copii pot vorbi acasa, in prezenta familiei, a altor rude sau a prietenilor apropiati. Mutismul selectiv apare inainte ca un copil sa implineasca varsta de 5 ani, insa de obicei nu intra sub atentia unui specialist decat daca problema nu se rezolva pana cand copilul incepe scoala. Daca aceasta tulburare nu e tratata, copilul se va descurca cu greu in scoala, mai ales in situatii in care va trebui sa citeasca cu voce tare, sa vorbeasca in fata clasei sau sa lucreze la proiecte de grup.


Mutismul selectiv se poate manifesta diferit de la copil la copil. Unii copii raman in totalitate tacuti si simt ca nu pot vorbi cu nimeni atunci cand se afla intr-o situatie sociala, altii pot vorbi doar cu una sau cateva persoane dintr-un grup, iar altii pot sa vorbeasca doar in soapta. In alte cazuri, copiii inlemnesc de frica in interactiunile sociale, sau nu exprima nicio emotie, Ramanand iziolati fata de restul grupului. In cazurile mai putin grave, copiii cu mutism selectiv pot vorbi cu unul sau doi copii, dar le este teama sa vorbeasca cu profesorii sau majoritatea colegilor.


Iata cum recunosti mutismul selectiv:

  • Esecul de a vorbi in unele situatii sociale noi
  • Comunicarea sociala este afectata
  • Dureaza cel putin de o luna
  • Timiditate exagerata
  • Izolare sociala
  • Frica de a nu se face de ras in fata unui grup
  • Crize de furie
  • Comportament opozitionist

Mutismul selectiv trebuie inteles separat de mutismul traumatic. Acesta din urma apare dintr-o data in urma unui eveniment traumatic. Copilul nefiind capabil sa proceseze evenimentul devine mut si nu mai vorbeste deloc. Mutismul selectiv insa, apare contextual si cu scopul de a evita anumite emotii anxioase pe care copilul se asteapta sa le traiasca.

Mutismul selectiv este relativ rar si apare mai frecvent in randul copiilor, decat in randul adultilor. La aparitia acestei tulburari contribuie factori temperamentali (istoric parental de timiditate, izolare sociala si anxietate sociala), factori de mediu (copiii sunt martori in familie la situatii de izolare sociala si copiaza comportamentul; unii sustin si ca parintii extrem de protectivi pot contribui la aparitia mutismului selectiv in randul copiilor) si factori genetici. Deseori, copiii cu aceasta tulburare manifesta semne de anxietate de separare, au crize frecvente de plans si de furie, sunt inflexibili in fata schimbarilor, au probleme de somn si au un nivel ridicat de timiditate.

In cele mai multe cazuri, mutismul selectiv apare impreuna cu alte tulburari de anxietate precum anxietatea sociala, anxietatea de separare si fobiile specifice.

Mutismul selectiv poate avea un impact negativ asupra copilului din mai multe puncte de vedere. Pot aparea probleme scolare, izolarea sociala, scaderea stimei de sine si anxietatea sociala.

Netratat poate duce la:

  • Inrautatirea anxietatii
  • Depresie si alte tulburari de anxietate
  • Izolare sociala
  • Refuzul de a mai merge la scoala si chiar esec scolar
  • Stima si incredere de sine scazute

Tratamentul mutismului selectiv implica o combinatie de psihoterapie si medicatie. Uneori, alaturi de aceasta tulburare mai apar si alte probleme de limbaj ce trebuie rezolvate de catre un logoped, iar in rest, tehnicile de terapie cognitiv-comportamentala sunt cele mai indicate pentru reducerea anxietatii si facilitarea comunicarii indiferent de context.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe