Dezvoltarea limbajului la copii
Parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea limbajului la copii. Studiile au aratat ca acei copii carora li se citeste si cu care se poarta conversatii indelungate au un vocabular mai dezvoltat si o exprimare gramaticala mai buna decat restul copiilor.
Iata cateva sfaturi care il vor ajuta pe copil sa isi dezvolte limbajul:
Foloseste un limbaj normal atunci cand te adresezi copilului. La varste mici (1, 2 ani), cand copilul incepe sa spuna primele cuvinte, vorbirea speciala a parintilor (caracterizata prin viteza redusa, vocale prelungite, ton bland, numita in engleza si “motherese”) ii ajuta pe copii sa diferentieze sunetele. Cand copilul a mai crescut, este important sa pronunti cuvintele corect si cat mai clar, pentru a-i oferi un model pe care sa il urmeze.
Permite-i copilului sa vorbeasca. Exista numeroase situatii in care parintii aleg sa raspunda la intrebari in locul copilului sau sa explice ceea ce ar fi putut cel mic sa spuna. Nu doar ca il intimidezi si ii transmiti ca nu ai rabdare sau respect pentru ceea ce spune, ci il descurajezi involuntar sa se exprime.
Apeleaza la tehnici simple. Poti incepe conversatii cu cel mic astfel incat sa il incurajezi sa vorbeasca sau pur si simplu poti incepe sa spui ceea ce faci. Aceste afirmatii vor fi retinute de copil si nu doar vocabularul i se va imbogati, ci si sintaxa si ordinea de folosire a cuvintelor. Spre exemplu: “Am terminat curatenia. Ma voi apuca de gatit.”, “Acum pun prajitura in cuptor.”, “Inainte sa ma asez la masa ma voi duce sa ma spal pe maini” etc.
Citeste-i copilului povesti. Astfel, il vei expune la cuvinte noi şi vei avea puncte de plecare pentru discutii impreuna cu el. Daca cel mic nu are intrebari despre poveste, ii poti adresa tu intrebari “De ce crezi ca a fugit printesa?”, “Ce ar fi fost mai bine sa faca?” etc.
Cantece. Muzica pentru copii ii poate stimula vocabularul in acelasi fel in care o fac povestile, copilul invatand cuvinte noi prin cantece. In plus, daca il incurajezi sa cante sau cantati impreuna, veti exersa abilitatile sale de exprimare orala :).
Adreseaza-i intrebari despre ce il intereseaza. Daca s-ar juca toata ziua cu masinutele sau pare total absorbit de lumea insectelor, pune-i intrebari despre aceste subiecte.
Imbogateste vocabularul copilului tau. Explica-i termenii pe care nu ii intelege sau ii foloseste gresit si ofera-i cat mai multe exemple. Daca te intreaga ce inseamna “gigant”, nu te rezuma la a-i spune sinonimul “foarte mare”. Fa comparatii: “De exemplu, elefantul este mare, fata de om, dar fata de o furnica este gigant”. Introdu cuvinte noi pornind de la cele pe care le cunoaste si le foloseste deja. De exemplu, daca iti arata o pisica pe strada (“Mami, pisica!”), ii poti descrie pisica prin cuvinte pe care inca nu le cunoaste inca “Da, e o pisica alba. Uite, se catara in copac.”.
Corecteaza greselile cu grija si rabdare. E absolut normal ca cei mici sa intampine dificultati in a pronunta cuvintele sau a le folosi in contexte variate. In loc sa scoti in evidenta faptul ca a gresit, poti pune accentul pe incercarea copilului de a folosi cuvantul, chiar daca ulterior ii prezinti si forma corecta de utilizare/pronuntare. Cu cat copilul va simti ca dezvoltarea limbajului poate fi o experienta placuta si pozitiva, nu una punitiva, cu atat va fi mai dispus sa depuna eforturi pentru a obtine rezultate si mai bune.
Ce recomanda alti parinti?
“Citeste-le de la varste fragede. Sa nu-ti fie teama de cuvintele mari si complicate. Copilului meu de 2 ani i-au placut mereu dinozaurii si a fost chiar mai incantat atunci cand a aflat ca se numeste Pachycephalosaur. Nu-ti fie teama sa ii implici pe copii in hobby-urile tale. Mereu ne-am dus copiii peste tot, la tot felul de intalniri si evenimente la care au invatat o multime de lucruri noi si cuvinte mari. Imprieteneste-te cu oameni care sa vorbeasca cu copiii tai ca si cum acestia ar fi niste adulti mai mici de inaltime. Fii pregatiti sa explici TOTUL.”, recomanda un parinte.
Tu cum ai incurajat dezvoltarea limbajului la copil?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donnieray/17035814261/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Mutismul selectiv. Ce se poate ascunde in spatele refuzului copilului de a vorbi
Mutismul selectiv este o tulburare de anxietate specifica perioadei copilariei si e caracterizata de incapacitatea copilului de a vorbi si de a comunica eficient in situatiile sociale.
-
Ce este bine sa stii daca vrei sa cresti un copil bilingv
Iata ce este bine sa stii daca vrei sa cresti un copil bilingv.
-
Cate cuvinte stie copilul in functie de varsta (Infografic)
Cand incepe copilul sa vorbeasca una din preocuparile parintilor este de a-si da seama daca cel mic are vreo problema in aceasta etapa sau o intarziere de limbaj.
Adauga tu primul comentariu: