characters characters

Anxietatea de separare in timpul noptii

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 aprilie 2019    |   1147 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

anxietatea de separare in timpul noptii
Anxietatea de separare este o etapa normala in dezvoltarea copilului tau. Apare, in general, in jurul varstei de 7-8 luni, ca urmare a separarii temporare de parintele care il ingrijeste in mod obisnuit. De cele mai multe ori, se vorbeste despre anxietatea de separare atunci cand copilul este lasat in grija bonei sau cand este dus la gradinita sau cresa. Insa anxietatea de separare poate sa fie si cauza refuzului copilului de a dormi singur.

Anxietatea de separare in timpul noptii se manifesta prin refuzul copilului de a dormi fara tine (desi a facut acest lucru pana in prezent) sau cu trezirea copilului in timpul noptii, urmata de crize de plans. Alteori, copilul se trezeste foarte devreme si nu mai poate adormi la loc.

Iata ce poti face in aceasta situatie.

Obisnuieste-l pe copil treptat cu absenta ta din camera. Poti incepe cu cateva secunde in care iesi din camera, apoi te intorci. Treptat, creste perioada in care lasi copilul singur in camera, in timpul zilei.

Joaca-te cu el de-a v-ati ascunselea. In primul an de viata, acest lucru inseamna ca iti ascunzi fata dupa o carte de exemplu, iar dupa cateva secunde reapari zambind. Astfel de jocuri il invata pe copil permanenta obiectelor (faptul ca un obiect sau o persoana continua sa existe chiar si atunci cand nu este prezent).

Creati o rutina de seara care sa includa suficienta atentie si afectiune din partea ta, dar si activitati relaxante, care sa il linisteasca pe cel mic. Poate fi vorba de baie sau de lectura de povesti.

O alta strategie pe care o poti folosi chiar inainte de culcare este sa stai langa cel mic pana cand adoarme, linistindu-l daca se trezeste. Cand a adormit profund, iesi din camera lui. Explica-i intotdeauna copilului tau ca va dormi singur, ca este in siguranta, ca vei fi acasa a doua zi dimineata si ca, doar pentru ca nu te vede, nu inseamna ca nu esti langa el. Daca ii este frica de intuneric, lasa-i o lumina aprinsa in camera.

O jucarie de plus sau un alt obiect preferat al copilului poate face, de asemenea, lucrurile mai usoare. Daca are o jucarie preferata, include-o in rutina de seara a copilului.

Este important sa iti pastrezi calmul si increderea ca aceasta etapa va trece. Daca preiei din teama si tristetea copilului tau, acesta va intui acest lucru si teama de a dormi singur va creste, deoarece ii va fi confirmata de tine. Arata-i ca emotiile sale sunt importante pentru tine, dar si ca poate fi in siguranta fara tine.

Daca cel mic se trezeste in timpul noptii si vine dupa tine, este recomandat sa il duci inapoi in camera lui si sa il rogi sa adoarma. Din nou, poti sa stai cu el pana se linisteste, apoi poti pleca din camera lui. Daca nu iti propui sa dormi impreuna cu copilul in camera pentru o perioada lunga de timp, este esential sa il ajuti pe copil sa depaseasca aceasta problema.

In plus, aminteste-ti ca este important sa il duci pe copil la culcare atunci cand este suficient de obosit pentru a adormit usor. De aceea, este important sa ii oferi copilului ocazia de a face suficient de multa miscare in timpul zilei si sa ii mentii un program stabil de somn.

Va fi nevoie de rabdare si calm pentru a depasi anxietatea de separare in timpul noptii, insa nu este imposibil. Cu blandete, iubire si incredere in voi doi, vei reusi sa il ajuti pe copil sa treaca si prin aceasta etapa.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Experientele pozitive din copilarie
    Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
    26 iulie 2024   

    Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.

  • 10 activitati distractive de vara pentru toddleri
    10 activitati distractive de vara pentru toddleri
    15 iulie 2024   

    Jocurile distractive sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor mici fiindca ii ajuta nu doar sa se dezvolte fizic, ci si cognitive, social si emotional si ii incurajeaza sa isi dezvolte independenta si increderea in sine.

  • Parentingul constient
    Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
    14 iunie 2024   

    Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.

Mai multe