characters characters

Ce tulburari de limbaj pot sa-l afecteze pe copilul tau?

Propus de: Echipa Intuitext   |   27 august 2009    |   5105 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

“Mama: Spune RATA.
 Copilul: LATA.
 Mama: RRRRR...
 Copilul: RRRRR...”

Odata cu achizitia limbajului, copilul tau poate prezenta semne de vorbire incorecta. Unele se datoreaza procesului de invatare al limbajului si se vor corecta cu trecerea timpului, altele vor persista si va fi nevoie de obtinerea unui ajutor de specialitate.

Cele mai frecvente tulburari care pot sa apara sunt:
•    Tulburari de pronuntie precum dislalia: imposibilitatea pronuntarii unor sunete sau inlocuirea lor cu altele in interiorul cuvintelor, in special sunetele r, l, s, z, j, t ce, ci.
•    Tulburari de ritm- cea mai comuna fiind balbaiala, pe care o poti recunoaste prin vorbire precipitata, sacadata, insotita de spasme musculare si repetarea de cateva ori a silabelor sau cuvintelor etc.

Una dintre greselile pe care parintii le fac de obicei este de a folosi, pe langa “motherese” denumita si “baby talk” adica o vorbire speciala cu copiii (tonalitate foarte ridicata a vocii), si utilizarea gresita a limbajului. Acest lucru inseamna stalcirea cuvintelor, pronuntarea unor cuvinte gresite, ignorarea unor litere si nepronuntarea lor in interiorul cuvintelor. Chiar daca este o manifestare a iubirii pentru copil, acest lucru poate sa aiba si efecte negative. Parintii sunt prima sursa de la care copiii invata sa comunice atat verbal, cat si nonverbal. Astfel, trebuie sa fii foarte atent ca parinte atunci cand comunici cu micutul tau. Daca sesizezi mici greseli in pronuntare sau exprimare, ai grija sa-l corectezi la timp. Nu este nevoie sa-ti faci griji prea mari pentru ca majoritatea copiilor trec printr-o perioada de acest gen pana achizitioneaza limbajul si isi dezvolta vocabularul.
 
Totusi, daca problemele persista este bine sa mergi intr-o vizita la un logoped. Diagnosticarea cat mai timpurie a unei tulburari de limbaj inseamna sanse mai mari de recuperare si corectare.


Iti propunem cateva exercitii si jocuri pe care le poti exersa cu copilul tau pentru a-l ajuta sa-si dezvolte vorbirea:

Spune cum face !

Ii cerem copilului sa imite sunete si zgomote din natura:
Albina: bzzzzzzzzzz
Sarpele: ssssssssssss
Broasca: oac-oac
Vantul: vajjjjjjjjjjjjjj
Vrabiuta: cip-cip-cip
Tractorul: trrrrrrrrrrrr etc.

Repeta dupa mine!
Cerem copilului sa pronunte dupa un model cuvinte care au sunete cu punct de articulare apropiat. De exemplu:
papa-baba                            toamna-doamna
pere-mere                            tata-fata
cocosi-gogosi                        rup-lup
soc-joc                                sac-mac etc.

Gaseste cuvinte !
Copilul va avea sarcina de a gasi cuvinte care sa inceapa cu sunetele pe care noi le propunem. Cerinta: “Spune-mi trei cuvinte care incep cu , iar apoi trei cuvinte care se termina in ”. Si jocul poate continua. Nu uita ca aceste exercitii sunt extrem de simple si le poti practica oriunde cu copilul. Atunci cand gatesti, in timp ce ii ceri sa te ajute la curatatul cartofilor poti sa-i propui un astfel de joc; atunci cand va plimbati pe strada sau cand faceti ordine in camera e momentul potrivit pentru a-i dezvolta limbajul copilului tau.

Tu ce jocuri folosesti cu copilul tau?
Daca vrei sa afli mai multe despre ce inseamna motherese sau baby talk poti sa citesti aici .

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    24.02.2010 - 16:32
    pentru betiana: multumim mult pentru interventie :)
  • Cioaca Beti-Ana
    Cioaca Beti-Ana    24.02.2010 - 13:37
    La 3 ani, limbajul este inca in faza de formare. Copilul poate nu se simte atras de poeziile pe care este obligat sa le spuna pentru a va face placere sau poate nu le intelege. Dumneavoastra ii prezentati modelul de rostire. El va prelua intonatia, tonul. Daca nu cunoaste copilul anumite cuvinte trebuie sa i le explicati. Daca si dupa trei ani si jumatate supararile dumneavoastra vor persista este bine sa va adresati specialistului pentru o evaluare.
  • bohy18
    bohy18    24.02.2010 - 09:31
    este intersant acesta tema si eu am probleme cu baietelul meu de 3 ani mai ales la poezi nu vrea sa spuna toate cuvintele el poezile le povesteste nu le recita.Nu stiu ce sa ma fac cu el datimi un sfat

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe