Mihaly Csikszentmihalyi - trasaturile personalitatilor creative
Creativitatea este considerata una dintre cele mai importante abilitati pentru viitor. Incercam sa crestem copii creativi, apreciem personalitatile creative si intelegem cat de benefica poate fi creativitatea la nivel social. Cat de mult stim insa despre creativitate si ce spun studiile despre aceasta? Psihologul Mihaly Csikszentmihalyi si-a dedicat o mare parte din activitatea profesionala cercetarii creativitatii. Iata, potrivit acestuia, 10 trasaturi paradoxale ale personalitatilor creative.
Citeste si:
De ce isi pierd copiii creativitatea la scoala
Copiii creativi sunt copii curajosi
Mihaly Csikszentmihalyi: trasaturile personalitatilor creative
Creativitatea este strans legata de starea de flux sau flow, care apare atunci cand suntem implicati in activitati care ne pasioneaza, ne solicita abilitatile si cunostintele suficient de mult incat sa nu ne plictisim si suficient de putin incat sa nu fim coplesiti de dificultati si in care atentia noastra este extrem de concentrata asupra activitatii.
Starea de flux este asadar frecvent intalnita la personalitatile creative, copii sau adulti. In plus, Csikszentmihalyi arata ca oamenii creativi pot fi caracterizati prin 10 trasatori paradoxale de personalitate:
- Oamenii creativi abunda de energie fizica, desi petrec multe momente in liniste si singuratate.
- Oamenii creativi sunt inteligenti, dar pot fi si naivi in acelasi timp.
- Oamenii creativi alterneaza disciplina si libertatea.
- Oamenii creativi alterneaza intre imaginatie si simtul realitatii.
- Oamenii creativi se bucura de compania altor persoane, dar sunt multumiti si cand petrec timp singuri.
- Oamenii creativi sunt in acelasi timp modesti si increzatori in reusitele lor.
- Oamenii creativi nu se incadreaza in stereotipuri de gen sau alte stereotipuri culturale.
- Oamenii creativi sunt pasionati de munca lor, dar pot fi si obiectivi in legatura cu nivelul de calitate al acesteia.
- Oamenii creativi au un nivel ridicat de sensibilitate si deschidere, care ii face vulnerabili in fata suferintei, dar ii ajuta si sa traiasca un nivel ridicat de bucurie si emotii pozitive.
- Oamenii creativi gandesc original si inoveaza domeniile in care profeseaza, dar nu inainte de a interioriza valori morale traditionale si de a aprecia trecutul pentru progresele care fac posibila inovarea in prezent.
Astfel, daca vrem sa crestem copii creativi, este important sa le incurajam toate aceste trasaturi de personalitate si sa le oferim oportunitatea de a-si forma obiceiuri care sa ii ajute sa se exprime creativ.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este fotbalul?
Celor mai multi dintre noi le poate parea o intrebare banala, cu un raspuns foarte simplu. Este un joc intre doua echipe, la care castiga cea mai buna. Are multi suporteri, iar fiecare meci genereaza multa adrenalina.
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Creativitate, educatie si incluziune: un interviu cu Andreea Stan despre magia Minimest
Minimest, sectiunea dedicata celor mai tineri dintre cinefilii din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura anul acesta intre 4 - 13 octombrie, s-a transformat intr-un univers de explorare creativa si educationala pentru copii si familii.
Adauga tu primul comentariu: