characters characters

Creativitatea la copii

Copiii creativi sunt curajosi

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 ianuarie 2021    |   1931 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

creativitate copii
Toti copiii au potentialul de a fi creativi, insa majoritatea lor nu ajung sa valorifice acest potential din diferite motive. Accesul la resurse si oportunitati de exprimare a creativitatii, sprijinul pentru invatare si formare de abilitati si motivatia copiilor pentru a fi creativi sunt cateva dintre ele. Daca vrem sa ii sprijinim pe copii sa fie creativi, este nevoie sa le oferim acces la resurse de invatare, dar si libertatea de a explora, de a gresi si de a inova. Curajul este conditia esentiala a creativitatii, deoarece un copil care se teme ca va fi pedepsit, respins, judecat sau umilit nu va fi motivat sa incerce sa creeze ceva nou.

Citeste si:

Teste de creativitate pentru copii

Cum cresti un copil creativ


Creativitatea la copii: momente importante in dezvoltare


Cercetarile
 arata ca in general creativitatea copiilor presupune etape specfice de progres si regres. Creativitatea copiilor tinde sa creasca de la varsta psrescolara pana la adolescenta timpurie, cu trei momente de scadere brusca in jurul varstei de 5 ani, 9 ani si 12. Aceste momente pot fi diferite in functie de domeniul de activitate si de gen. De exemplu, unele studii arata ca in adolescenta, apare o crestere a interesului si a creativitatii in domeniile artistice (muzica, arte vizuale si scriere creativa) in randul fetelor, dar nu si in randul baietilor. De asemenea, studiile arata ca unii copii si adolescenti isi vor reveni dupa aceste momente de regres, in timp ce altii nu. Posibile explicatii pentru care creativitatea unor copii reincepe sa creasca, iar a altora stagneaza sunt legate de mediul in care cresc si de trasaturile lor de personalitate.

Creativitatea la copii – cum o incurajam


Motivatia intrinseca
.
Creativitatea copiilor se va manifesta cel mai puternic in domeniile si activitatile care le aduc cea mai multa bucurie. De aceea, daca vrem sa le incurajam creativitatea, este esential sa ii lasam pe copii sa isi urmeze pasiunile si interesele, oricat de surprinzatoare ar fi acestea. Chiar daca pasiunile din copilarie nu vor urmate si in adolescenta si la maturitate, dezvoltarea cognitiva a copiilor va avea de castigat pe termen lung de pe urma activitatii creative. De aceea, este esential sa oferim copiilor acces la o gama larga de activitati. Incurajeaza-l sa exploreze diferite forme de arta: pictura, desen, dans, cantatul la un instrument muzical, sa scrie povesti etc., dar ofera-i acces si la resurse despre stiinta si cultura.

Libertatea de a explora si de a avea initiative. „Ce se intampla daca...?”, „Cum altfel am putea obtine acelasi rezultat?”, „De unde stim sigur ca...?” sunt intrebari pe care copiii le pun in mod natural la varste mici si la care renunta in timp, pentru ca deseori la scoala nu le este incurajata creativitatea. Parintii pot compensa acest fenomen lasandu-le copiilor libertatea de a explora la propriu si la figurat lumea din jur, punand intrebari, cautand raspunsuri si propunand solutii alternative. Prin gesturi simple, precum a-l lasa pe copil sa si decoreze singur camera, sa propuna o reteta noua sau sa exploreze liber un loc nou (fara a-l ghida si fara a incerca sa il inveti o multime de lucruri), incurajam libertatea si curajul copiilor de a avea initiative. Ambele sunt esentiale cand vine vorba de creativitate.

Noutatea. Curajul de a fi creativ este dezvoltat si prin expunerea frecventa la lucruri noi. Necunoscutul si noul dau deseori nastere la teama si evitare – ne simtim inconfortabil cand incercam sa invatam ceva nou si nu reusim din primele incercari sau nu stim la ce sa ne asteptam cand realizam o activitate noua. Pe de alta parte, mintea umana are nevoie de noutate pentru a functiona la capacitate maxima. Incercati lucruri si activitati noi cel putin o data pe luna, la recomandarea, pe rand, a fiecarui membru din familie. Copiii care devin confortabili in situatii noi si necunoscute vor avea mai mult curaj sa fie creativi.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe