Interviu. Codruta Florea: "Sa protejam ceea ce invatam sa iubim - incredibila viata salbatica care ne inconjoara."
Codruta Florea face parte din echipa Romania Salbatica din 2019 si este creatoare de continut, researcher, traducator si asistent de productie pentru proiectele derulate alaturi de echipa România Salbatica si NTD Film. Este implicata in organizarea LYNX Festival si este membru fondator al Asociatiei România Salbatica.
Am stat de vorba cu Codruta despre importanta timpului petrecut in natura, atat pentru copii, cat si pentru adulti, despre aplicatia Romania Salbatica si despre cum calatoriile in locurile indepartate de civilizatie ne pot aduce mai aproape de noi insine.
1. Codruta, pasiunea ta pentru natura si calatorii este vizibila in activitatea ta profesionala. Cum s-a format pasiunea ta pentru natura? În ce fel a fost influentata de copilarie si de felul in care ai crescut?
Am avut norocul sa ma nasc in Brasov si sa locuiesc multi ani pe o strada aflata foarte aproape de Tampa. Astfel ca plimbarile, excursiile si exploratul erau aproape la ordinea zilei. Pasiunea pentru iesiri in natura mi-a insuflat-o mama, iar ei i-a fost transmisa de tatal ei. Mi se pare interesant si frumos cum iubirea si aprecierea fata de natura ajunge sa lege mai multe generatii in timp.
2. Cum crezi ca pot parintii sa incurajeze interesul si dragostea copiilor pentru natura? Aplicatia Romania Salbatica este un pas in acest sens. Ce alte activitati sau idei ai sugera parintilor?
În primul rand prin a iesi efectiv cu copiii in natura, fie ca este vorba despre o plimbare intr-un parc din apropiere sau o excursie ceva mai lunga. Apoi cred ca este important sa stimuleze dorinta copilului de a cunoaste mai bine elementele naturii si de a intelege din ce in ce mai mult despre ele. Sa atinga o frunza sau o scoarta de copac, sa miroasa o floare, sa asculte sunete produse de pasari si la un moment dat sa reuseasca chiar sa le identifice, sa imbratiseze un copac, sa se tavaleasca in iarba sau in zapada. Copiii sunt curiosi prin natura lor si cu siguranta vor avea numeroase intrebari despre tot ce ii inconjoara. Cred ca este foarte important ca parintii sa le raspunda si sa le explice cat de bine pot, iar acolo unde nu stiu, sa apeleze impreuna cu copilul la surse de informare de buna calitate pentru a afla mai multe despre natura care ii inconjoara. Aplicatia Romania Salbatica este cu siguranta una dintre aceste surse pe care parintii se pot baza sa le ofere raspunsuri si explicatii la multe dintre intrebarile despre natura. Cel mai nou si mai interactiv modul al aplicatiei este un joc cu peste 500 de intrebari despre natura, prin care esti ghidat de cateva animale simpatice, cu numeroase reactii animate si care vor face cu siguranta deliciul intregii familii. Aplicatia este gratuita in totalitate si este disponibila pe sistemele Android si iOS.
3. Cum ai descrie munca ta de cercetare depusa pentru a face posibila dezvoltarea aplicatiei? Ce anume te-a ajutat cel mai mult in cadrul ei?
În spatele acestei aplicatii complexe se afla munca unei intregi echipe de oameni faini, care si-au adus fiecare contributia la realizarea ei si care continua sa faca acest lucru intrucat aplicatia Romania Salbatica este un proiect viu, aflat intr-o continua evolutie. Daca e sa vorbim despre munca de cercetare necesara in scrierea articolelor, una din provocarile cele mai mari este legata de gasirea unor surse de informatii pe care sa te poti baza. În perioada super-tehnologizata pe care o traim acum, informatia este peste tot si foarte usor de accesat, insa de multe ori este incorecta sau imprecisa. De aceea, adeseori cerem sprijinul colaboratorilor nostri, specialisti in diverse stiinte ale naturii pentru a ne confirma acuratetea informatiilor. Partea cea mai frumoasa pentru mine este sa incerc sa gasesc o forma cat mai placuta, usor de inteles si atractiva de a combina si comunica toate aceste informatii catre cei care ne urmaresc. Cred ca ce ma ajuta in munca de research este faptul ca sunt curioasa, imi pun multe intrebari si imi place sa aflu raspunsuri, apoi sa pun mai departe alte intrebari si tot asa.
4. Cum ti se pare ca a fost primita pana acum aplicatia? Care pare cea mai folosita functionalitate a ei? Și care ar fi principalul motiv pentru care ai recomanda folosirea ei?
Avem reactii foarte bune in urma lansarii aplicatiei si dupa cum era de asteptat jocul a devenit rapid vedeta acestui tool digital. În esenta suntem cu totii copii, iar jocul in forma sa pura ne incanta si ne bucura la orice varsta. Mai mult decat atat, cand regasim bucuria de a ne juca, cred ca regasim de fapt o parte din noi. Cu atat mai mult cu cat jocul vine cu intrebari despre natura, cu avataruri animate, cu o roata prin care poti castiga vieti si cu multe alte surprize pe care le descoperi treptat, jucandu-te. Tot in aplicatia Romania Salbatica exista un calendar al evenimentelor naturii, cum ar fi migratia pasarilor sau boncanitul cerbului, astfel incat sa fim permanent conectati la anumite momente importante din viata naturii.
5. Care crezi ca sunt beneficiile emotionale si intelectuale ale timpului petrecut in natura?
Ce intrebare frumoasa si ce bine ar fi ca atunci cand suntem in natura sa ne intrebam cum si ce simtim in acele momente. Am fi surprinsi cat de multe nuante de bucurie, relaxare si liniste vom gasi in noi. Daca e sa privim lucrurile din punct de vedere al etapelor evolutiei speciei umane, oamenii au petrecut mult mai mult timp in conexiune cu natura decat in conexiune cu alte lucruri mai noi, cum ar fi calculatorul sau masinile. Asadar nu este de mirare ca atunci cand suntem in natura, avem o stare generala de bine. Cand suntem intr-o padure, departe de galagia orasului, ne vine mai usor sa ne relaxam, sa uitam de eventuale griji, de liste cu lucruri de facut si daca reusim sa fim curiosi si atenti la arbori, la frunze, la insecte, pasari, la culori, sunete, mirosuri, vom reusim cu siguranta sa ne dezvoltam abilitatea de a fi mai prezenti in realitatea si in viata noastra in general.
6. Ce destinatii naturale potrivite pentru intreaga familie din Romania sunt de neratat in opinia ta?
Unul din motivele pentru care tara noastra este cunoscuta si admirata in intreaga lume este biodiversitatea incredibila pe care o ofera si multitudinea de destinatii naturale. Este greu sa alegi doar cateva, sunt numeroase trasee potrivite pentru intreaga familie in Bucegi, Piatra Mare, Piatra Craiului, in zonele deluroase si montane din Moeciu, Bran, Șirnea, Pestera si asta daca e sa ne referim doar la regiunea centrala a tarii. Cred ca este important sa iesim in natura, oriunde, intr-o padure, poate fi la Mestecanisul de la Reci sau la stejarii batrani de la Mercheasa sau intr-o padure din Lunca Muresului. Daca devine dificil sa alegem o destinatie, aplicatia Romania Salbatica poate fi si in acest caz o sursa de inspiratie, prin modulele care prezinta arii protejate din tara noastra, respectiv parcuri nationale si naturale, geoparcuri, situri Natura 2000 si situri Unesco. Avem de unde alege. Suntem printre cei mai norocosi, din acest punct de vedere.
7. Calatoriile in destinatii indepartate, neatinse de civilizatie, ne pot revela o multime de lucruri despre noi insine si despre lume. Care sunt cele mai semnificative lucruri pe care le-ai descoperit in calatoriile tale, despre tine sau lume in general?
Cand am ajuns pentru prima data in South Georgia, un ansamblu de insule din zona sub-antarctica si m-am aflat in fata unei colonii de cateva mii de pinguini regali (King Penguin), am simtit o fericire greu de descris in cuvinte. Sa te afli la cativa metri de animale salbatice, nestingherite de prezenta ta in asemenea masura incat sa isi vada in continuare de interactiunile si comportamentele lor specifice, mi s-a parut ceva nemaipomenit. În aceste insule izolate, ca si in Antarctica de altfel, animalele nu se tem de om, nu vad in el un pericol si se apropie curioase. Atunci si acolo s-a produs prima mea experienta a unei apropieri incredibile de o biodiversitate atat de mare cum este cea din acele zone, considerate un paradis al vietii salbatice. Mi-a fost clar ca lumina zilei ca vreau sa observ si mai mult natura, sa incerc sa o inteleg si sa ma conectez cat pot de mult la ea. Mi-am simtit entuziasmul si bucuria atunci cand reusesc sa fac asta si am vazut in egala masura si entuziasmul celorlalti cand le impartasesc din experientele avute. Ne bucuram cand suntem in natura, ne entuziasmam cand vorbim despre natura, ne emotionam cand vedem filme documentare sau fotografii cu animale salbatice, plante sau peisaje naturale. Aceste emotii sunt extraordinare, pentru ca ele ne vor ajuta sa intelegem si sa protejam ceea ce invatam sa iubim - incredibila viata salbatica care ne inconjoara.
*Foto credit: Dan Dinu
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este fotbalul?
Celor mai multi dintre noi le poate parea o intrebare banala, cu un raspuns foarte simplu. Este un joc intre doua echipe, la care castiga cea mai buna. Are multi suporteri, iar fiecare meci genereaza multa adrenalina.
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Creativitate, educatie si incluziune: un interviu cu Andreea Stan despre magia Minimest
Minimest, sectiunea dedicata celor mai tineri dintre cinefilii din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura anul acesta intre 4 - 13 octombrie, s-a transformat intr-un univers de explorare creativa si educationala pentru copii si familii.
Adauga tu primul comentariu: