characters characters

Creativitatea copiilor: activitati care o incurajeaza

Cum cresti un copil creativ

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 iunie 2017    |   3747 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

creativitate activitati
Desi este una dintre abilitatile cele mai necesare pentru succesul profesional, creativitatea este trecuta cu vederea de majoritatea activitatilor scolare, iar preocuparea excesiva a parintilor pentru rezultatele scolare ale copiilor poate lasa prea putin loc pentru dezvoltarea creativitatii celor mici.

Creativitatea incepe cu abilitatea de a pune intrebari. Daca la varste mici, copiii pun o multime de intrebari, dupa inceperea scolii, copiii invata sa memoreze raspunsurile si informatiile care li se ofera, iar curiozitatea lor incepe sa scada. Iata cum poti sa stimulezi capacitatea copilului tau de a-si pune intrebari si de a deveni mai creativ. Poti profita de vacanta de vara pentru a pune in aplicare aceste recomandari.

Iata cateva sugestii:

Visatul cu ochii deschisi

Aceasta stare, de a visa cu ochii deschisi ajuta in momentele in care copiii cauta solutii. Starea de visare ii ajuta sa vizualizeze potentiale solutii la problemele cu care se confrunta. Discutiile despre problemele sociale sau naturale cu care se confrunta lumea. De exemplu, discuta cu copilul tau despre saracia din lume, despre rasism si discriminare, despre incalzire globala sau lipsa apei in anumite tari. Copiii au avantajul de a gandi despre aceste probleme cu o perspectiva proaspata asupra lor. Iar solutiile pe care le gasesc, chiar daca par imposibile, pot fi adaptate la conditiile reale, cel putin in teorie.

Ajuta-l sa cunoasca lideri si oameni creativi

Copiii sunt interesati sa interactioneze cu oameni care au ceva de spus, cu specialisti din diferite domenii. Exista multe oportunitati pentru copii sa cunoasca lideri din diverse domenii, in cadrul evenimentelor (festivale, ateliere, conferinte) pentru copii. Iar scoala poate de asemenea sa ajute in aceasta privinta, invitand personalitati care sa vorbeasca copiilor si sa le raspunda la intrebari. De asemenea, parintii isi pot ajuta copiii sa cunoasca autori sau artisti luandu-i la lansari de carti, vernisaje sau concerte. Nu subestima rolul acestui tip de intalniri pentru evolutia copilului tau: il pot motiva sa depuna mai mult efort pentru a obtine ce isi doreste, punandu-l fata in fata cu imaginea succesului la care aspira.

Iata o prezentare TED despre lucrurile pe care le putem invata de la oamenii creativi despre creativitate :).

Lasa-l sa iti fie profesor. 

Recomandarea poate fi aplicata la scoala, dar si acasa. Cere-i copilului tau sa te invete cum se realizeaza ceva sau sa iti explice o notiune ori sa iti prezinte informatii noi pe care le-a aflat recent. In afara de faptul ca il vei ajuta pe copil sa isi exerseze abilitatile si cunostintele, va invata cum sa exprime clar si creativ idei si cum sa vada lucrurile din perspectiva altor persoane, abilitate importanta pentru creativitate.

Jocul de rol.

O alta modalitate prin care copiii pot sa isi dezvolte creativitatea este jocul de rol, in care copiii intra in pielea unui personaj, fiind nevoiti sa vorbeasca, sa gandeasca si sa se poarte ca acesta. Desigur, aceasta activitate este potrivita pentru activitatea de la clasa, dar poate fi realizata si acasa, mai ales in familiile cu mai multi copii. Fiecare copil isi poate alege o personalitate istorica despre care doreste sa afle mai multe informatii si poate pune in scena momente importante din viata acestuia.


Explorarea lumii din jur

Nu este nevoie sa pleci pe alt continent pentru a-l ajuta pe copil sa descopere lucruri inedite despre lume: o vizita la muzeu sau la gradina botanica il poate surprinde cu informatii despre colturi indepartate ale lumii. De asemenea, poti incuraja curiozitatea copilului tau indemnandu-l sa cerceteze istoria cartierului in care locuiti, sa observe fauna si vegetatia din parcul din orasul vostru sau sa documenteze diverse fenomene naturale (evolutia unei plante, de exemplu, prin fotografii periodice). Porneste de la subiectele care il intereseaza pe copilul tau si propune-i proiecte creative.

Specialistii recomanda parintilor sa creeze pentru copiii lor un spatiu in care cei mici sa isi exerseze liberi creativitatea, atat artistica, dar si stiintifica.


*Sursa foto:FreeGreatPicture.com


Citeste si:

De ce isi pierd copiii creativitatea la scoala si cum o pot recupera acasa

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe