characters characters

Memoria de lucru si problemele de invatare

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 ianuarie 2019    |   3010 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

memoria de lucru si problemele de invatare
Problemele cu memoria de lucru inseamna probleme in a memora informatia necesara pentru a completa o sarcina si poate afecta copiii nu doar la scoala, ci si acasa si in alte medii sociale.

Cum arata problemele legate de memoria de lucru

  • Problemele legate de memoria de lucru pot sa fie interpretate ca incapacitate de concentrare a atentiei sau lipsa de interes fata de invatare. 
  • Cand copilul are dificultati in a retine informatiile pe termen scurt, poate sa isi faca temele incomplet sau gresit, poate spune ca nu stie sa rezolve o problema de matematica (desi stie sa faca rationamentele si sa rezolve toate calculele daca este ghidat de parinte sau profesor) sau poate sa fie etichetat ca neascultator cand, de exemplu, nu tine minte toate instructiunile parintilor cand vine vorba de responsabilitatile casnice. De asemenea, copiii cu probleme legate de memoria de lucru uita sa reia activitatea din care au fost intrerupti (de exemplu, daca citea un capitol dintr-o carte cand a sunat telefonul si a trebuit sa raspunda, uita ca trebuie sa isi continue activitatea).
  • Memoria de lucru poate afecta si abilitatea copiilor de a avea o conversatie coerenta, mai ales cand interlocutorul ofera foarte multe informatii intr-o singura replica. De aceea, multi copii care au aceasta problema pot schimba subiectul foarte frecvent si pot sa nu mai raspunda la intrebari sau sa nu aiba rabdare sa asculte explicatii lungi.

Citeste si:

Memoria de lucru – ce inseamna si cum o putem imbunatati 

Metacognitie – recomandari pentru invatare eficienta 


Memoria de lucru – cum poti sa il ajuti pe copil sa si-o dezvolte


Observa care sunt limitele memoriei de lucru a copilului tau.

Cate instructiuni poate respecta copilul tau fara sa le uite sau sa le incurce? Cat de complexe sunt problemele de matematica pe care le poate rezolva fara ajutor? Incearca sa afli raspunsurile la aceste intrebari, deoarece te pot ghida in interactiunea cu copilul tau.

Imparte sarcinile complexe in mai multe sarcini simple

Cand copilul a ajuns la limita memoriei sale de lucru, in loc sa ii repeti instructiunile ori sa fii foarte insistent, imparte sarcina in bucati mai mici. De exemplu, in loc sa ii spui: „Pune jucariile la loc, strange cartile de pe pat, apoi mergi la tatal tau sa il anunti ca e gata masa si spala-te pe maini.”, poti sa ii spui: „Strange jucariile si cartile si apoi vino la mine sa iti mai spun cum poti sa ma ajuti.”.

Temele pentru acasa sau proiectele scolare sunt adesea foarte complexe si necesita o functionare foarte buna a memoriei de lucru. Mai ales cand e vorba de compuneri sau eseuri, memoria de lucru a copilului tau poate deveni cu usurinta supraincarcata. Cand are de realizat o compunere, recomanda-i sa imparta aceasta sarcina in etape mai simple. De exemplu, mai intai isi poate face pe o ciorna schita compunerii: ce va scrie in introducere, in cuprins si in incheiere. Apoi poate dezvolta fiecare parte a compunerii, pe rand. Daca trebuie sa depuna un effort suplimentar pentru a scrie frumos, ii poti recomanda sa scrie intreaga compunere fara sa se concentreze asupra aspectului scrisului si sa o rescrie cand ideile sunt finalizate.

Evitarea intreruperilor si a multitasking-ului

Invata-l pe copilul tau sa se concentreze asupra unui singur lucru o data. Intreruperile oricum sunt obositoare pentru copii si adulti, insa cand cei mici au probleme cu memoria de lucru, intreruperile devin si mai daunatoare.

Rutinele zilnice

Copiii au nevoie de rutine pentru a putea sa foloseasca memoria de lucru cat mai mult timp si la o capacitate maxima. Cand in fiecare dimineata copilul tau se pregateste de scoala in acelasi fel, inseamna ca nu trebuie sa isi mai ocupe memoria cu toate lucrurile pe care le mai are de facut. Cand copilul stie intotdeauna care este urmatorul pas, memoria sa de lucru nu mai este supraincarcata. De aceea, este util sa il ajuti pe copil sa isi formeze o rutina de dimineata si o rutina de seara.

Incurajeaza-l sa repete de mai multe ori cand invata lucruri noi

De exemplu, daca isi formeaza o abilitate noua, incurajeaza-l sa o repete de mai multe ori. Il va ajuta sa o invete in mod eficient.

Folosirea notitelor

Folosirea listelor si schemelor poate fi extrem de utila pentru copiii care au o memorie de lucru limitata. Recomanda-i sa isi noteze lucrurile pe care le are de facut, instructiunile pentru o activitate noua sau informatiile esentiale pentru rezolvarea unei probleme de matematica.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Invatarea remediala versus invatarea accelerata
    Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar
    14 septembrie 2021   

    Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.

  • Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    09 februarie 2021   

    Nevoia de a recupera materia scolara in urma pandemiei Covid-19 este o problema cu care se confrunta scoli din intreaga lume. Iata cateva abordari prezentate de literatura de specialitate internationala.

  • Ce comportamente au copiii perseverenti
    Ce comportamente au copiii perseverenti
    13 iulie 2020   

    O combinatie de pasiune, motivatie si hotarare de a reusi sta la baza succesului in orice domeniu. Perseverenta, arata studiile, este mai importanta decat nivelul de inteligenta sau abilitati.

Mai multe