Ce comportamente au copiii perseverenti
O combinatie de pasiune, motivatie si hotarare de a reusi sta la baza succesului in orice domeniu. Perseverenta, arata studiile, este mai importanta decat nivelul de inteligenta sau abilitati.Unii copii sunt in mod natural mai perseverenti si mai optimisti, insa toti pot fi ajutati de parinti si profesori sa isi dezvolte obiceiuri si atitudini constructive in fata esecurilor sau dificultatilor. Cum poti incuraja perseverenta copilului tau? Iata cateva idei.
Citeste si:
Noua intrebari care dezvolta perseverenta copilului tau
Cum poti influenta convingerile copilului despre propriile abilitati
Regula „Nu decidem sa renuntam cand suntem tristi.”
De multe ori, frustrarea, descurajarea si frica de esec ii fac pe copii sa renunte cand intampina dificultati repetate. Sentimentul este cunoscut si adultilor, desigur. De cate ori nu ai vrut sa spui „Gata, m-am saturat!” cand ai incercat sa inveti ceva dificil sau sa rezolvi o problema pe care nu o intelegi foarte bine. Desigur, uneori, este benefic sa renuntam la anumite proiecte sau activitati sau sa le abordam intr-o maniera flexibila. Insa de cele mai multe ori, decizia de a renunta din cauza descurajarii va fi o sursa de regret. Daca este vorba de o activitate care ii aduce copilului tau bucurie si implinire, incurajeaza-l sa nu renunte in momentele de furie sau frustrare.
Regula „Lucrurile sunt dificile uneori, nu inseamna ca nu sunt posibile.”
Invata-l pe copilul tau o idee care ii va fi de folos toata viata: doar pentru ca drumul pana la obiectivul pe care si-l doreste este mai dificil decat credea, acest lucru nu inseamna ca nu merita sa il obtina.
Ce lucru dificil ai facut azi?
Activitatile care ne solicita disciplina, care ne ajuta sa ne depasim limitele abilitatilor noastre si care, spus simplu, ni se par dificile sunt cele care ne ajuta sa ne dezvoltam perseverenta. Faceti un obicei in familia voastra de a realiza lucruri care vi se par grele. Acest lucru este util mai ales copiilor, pentru ca ca astfel isi formeaza, treptat, increderea ca pot face orice. Bucuria de a reusi un lucru care parea imposibil initial ar trebui sa fie incurajata in mod constant de catre parinti.
Dificultatea este parte din normalitate
Multi copii cred ca a intampina dificultati este un semn ca nu sunt suficient de inteligenti sau talentati. In acest context intervine mentalitatea flexibila, dar si nevoia de a normaliza aspectele dificile ale oricarui efort. Vorbeste-i copilului tau despre propriile tale dificultati pe care le-ai intampinat cand erai copil, despre cum le-ai depasit si despre cum intampini in continuare obstacole sau probleme in situatii diverse. Copiii, mai ales la varste mici, au tendinta de a vedea adultii ca fiind atotputernici si atotstiutori. A-i invata, cu blandete, ca si adultii trec prin situatii pe care le considera dificile, inseamna a le arata ca nu este nimic in neregula cu ei insisi atunci cand intalnesc dificultati.
Ce comportamente au copiii perseverenti, cu rezultate bune intr-un anumit domeniu?
Pentru a-i ajuta in mod concret pe copii sa isi dezvolte perseverenta, este bine sa recunosti comportamentele specifice copiilor (sau adultilor) care au aceasta trasatura.
- Depun efort constant pentru performanta pe care doresc sa o atinga. Disciplina si rabdarea sunt cuvinte cheie cand vine vorba de perseverenta si de performanta pe termen lung.
- Sunt pasionati de domeniul in care aleg sa faca performanta.
- Incearca sa rezolve o problema in mai multe feluri, dand dovada de flexibilitate cognitiva.
- Au modele pe care le urmeaza sau mentori care ii sprijina in evolutia lor.
- Au vise si obiective marete. Chiar daca nu le vor atinge pe toate, isi stabilesc obiective care sa ii entuziasmeze cu adevarat.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar
Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.
-
Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
Nevoia de a recupera materia scolara in urma pandemiei Covid-19 este o problema cu care se confrunta scoli din intreaga lume. Iata cateva abordari prezentate de literatura de specialitate internationala.
-
Cum il ajuti pe copil daca nu intelege matematica 1
De ce unii copii au dificultati cand vine vorba de matematica si cum pot fi sprijiniti?
Adauga tu primul comentariu: