characters characters

Cum il ajuti pe copil daca nu intelege matematica

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 martie 2020    |   5363 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cum il ajuti pe copil daca nu intelege matematica
Un copil care intampina probleme la matematica poate fi un copil caruia pur si simplu sa nu ii placa aceasta materie sau are intr-adevar nevoie de ajutor pentru ca e vorba de ceva mai serios? Unii copii au nevoie doar de mai mult exercitiu pentru a-si forma abilitati matematice, in timp ce altii au nevoie de ajutor suplimentar. De ce unii copii au dificultati cand vine vorba de matematica si cum pot fi sprijiniti?

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa invete matematica

Jocuri matematice pentru copii


Copiii care se „lupta” cu matematica sunt cei care vor evita temele la aceasta materie sau se vor enerva cand vor fi nevoiti sa le faca. Vor incepe sa planga inainte de a da un test la matematica sau chiar vor refuza sa mearga la scoala daca au fost anuntati ca vor fi scosi la tabla. Acestea sunt semnele vizibile care pot indica probleme mai complexe legate de matematica. Cu cat parintii actioneaza mai rapid in aceasta situatie, cu atat copiii pot depasi dificultatile mai usor.

La varste mici, in clasele primare, dificultatile legate de matematica pot sa apara atunci cand copilul nu intelege concepte simple precum „mai mult”, „mai putin”, „mare” sau „mic” sau concepte care au legatura cu cantitatea sau cu ordinea (de exemplu „primul”, „al doilea”, „al treilea” etc.). Abilitatea de a intelege aceste concepte de baza poarta numele de simtul numerelor care la unii copii va fi redus, de aceea le va fi greu sa se descurce la matematica.

Pe masura ce copiii invata lucruri mai complexe, provocarile vor si si ele din ce in ce mai mari. Astfel, in timp, un copil care nu intelegea concepte simple matematice, poate avea probleme cu:

  • Intelegerea timpului si a distantei
  • Masurarea lungimii sau a cantitatii
  • Reamintirea regulilor matematice
  • Inmultirea si impartirea
  • Intelegerea valorii banilor
  • Intelegerea graficelor si a hartilor

Un copil care nu se descurca bine la matematica nu este lipsit de inteligenta sau lenes, ci un copil care are nevoie de mai mult sprijin pentru a deveni mai bun. A fi fata sau baiat nu are nimic de-a face cu abilitatile matematice. Asadar, faptul ca baietii se descurca mai bine la matematica decat fetele este un mit. Toti copiii isi dezvolta abilitati matematice, insa la niveluri diferite. Unii pot dezvolta anxietate fata de matematica, ceea ce va insemna un stres in plus pentru copii cand vor avea de rezolvat teme si exercitii la aceasta materie.

Exista si cazuri in care copiii pot suferi de discalculie, o tulburare de invatare care implica dificultati de invatare a matematicii.

Vestea buna este ca indiferent care ar fi problemele ce stau in spatele dificultatilor pe care copilul le are la matematica, exista si solutii:

  • Foloseste cat de multe jocuri matematice acasa pentru a-l ajuta pe copil sa isi consolideze abilitatile matematice.
  • Exploreaza activ si distractiv toate simturile copilului atunci cand interactionati.
  • Foloseste grafice si invata-l sa foloseasca harti, cand va jucati sau rezolvati o sarcina casnica.
  • Gaseste resurse educationale suplimentare, care abordeaza diferit acelasi concept matematic (lectii virtuale cu suport vizual, materiale online interactive, explicatii adaptate la situatii din viata reala).
  • Cere ajutor de specialitate cand simti ca nu te descurci de unul singur.

A avea probleme cu matematica ii poate face pe copii sa simta ca nu sunt suficienti de destepti, ceea ce le poate afecta stima de sine. Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca toata lumea intampina probleme intr-un anumit domeniu si toti trebuie la un moment dat sa depuna mai mult efort pentru a obtine rezultatele dorite.


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Ionel    11.03.2021 - 07:06
    Super! Mai citiți și aici cauzele cele mai frecvent întâlnite la cei cărora le este greu sa învețe la mate
    http://repetitor1md.ru/n2/

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Invatarea remediala versus invatarea accelerata
    Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar
    14 septembrie 2021   

    Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.

  • Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    09 februarie 2021   

    Nevoia de a recupera materia scolara in urma pandemiei Covid-19 este o problema cu care se confrunta scoli din intreaga lume. Iata cateva abordari prezentate de literatura de specialitate internationala.

  • Ce comportamente au copiii perseverenti
    Ce comportamente au copiii perseverenti
    13 iulie 2020   

    O combinatie de pasiune, motivatie si hotarare de a reusi sta la baza succesului in orice domeniu. Perseverenta, arata studiile, este mai importanta decat nivelul de inteligenta sau abilitati.

Mai multe