characters characters

Jocuri cu matematica

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 iulie 2017    |   8893 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

jocuri cu matematica
Jocurile cu matematica sunt modalitati distractive de a invata matematica, dar si de a petrece timp in familie in mod placut. In plus, pot fi jucate usor si nu presupun costuri importante.

Daca vrei sa il ajuti pe copil sa invete matematica mai usor, poti opta pentru caietele auxiliare Intuitext, care respecta programa scolara si curpind exercitii si activitati bazate pe joaca si descoperire.


Iata cateva idei de jocuri cu matematica pe care le poti propune copilului tau:

Jocuri cu matematica: zarurile

Aduna si castiga

Jocul poate avea mai mult de doi jucatori, iar regulile sunt urmatoarele:

Fiecare jucator arunca pe rand cele doua zaruri simultan si aduna cu voce tare suma celor doua cifre. Poate arunca zarurile de cate ori doreste, adunand sumele si trecand pe foaie rezultatul obtinut – punctajul lui. Insa cand numarul de pe unul dintre zaruri este 1, punctajul copilului care a aruncat zarurile se intoarce la zero. Iar cand ambele zaruri cad cu numarul 1, copilul trebuie sa se opreasca din dat cu zarurile, iar scorul lui revine la zero. Jocul se termina cand unul dintre jucatori ajunge la suma de 100 puncte.

Creeaza numere

Jocul poate fi jucat cu cel putin 3 zaruri. Fiecare copil da cu zarurile o data, iar din cifrele de pe zaruri trebuie sa formeze cel mai mare numar posibil. De exemplu, daca cele trei zaruri s-au oprit la cifrele: 1, 4, 3, cel mai mare numar care poate fi format este 431. Urmatorul copil care da cu zarul trebuie sa depaseasca acest numar.

Numere consecutive

Ai nevoie de 6 zaruri. Fiecare jucator arunca cele sase zaruri o data si trebuie sa identifice cifrele consecutive. Fiecare zar care face parte dintr-o serie consecutiva valoreaza 5 puncte.

De exemplu, daca un jucator a aruncat urmatoarele zaruri: 1,2,4,5,3,2, le poate aranja in doua serii consecutive (astfel incat sa obtina mai multe puncte):

Prima serie: 1,2 (in valoare de 10 puncte)

A doua serie: 2,3,4,5 (in valoare de 20 puncte)

Astfel in total, a castigat 30 puncte.

Jocul se incheie cand un jucator ajunge la 100 puncte.

Trei la fel

Jocul se joaca cu 5 zaruri. Scopul este ca fiecare jucator sa obtina cel putin 2 cifre la fel atunci cand arunca simultan cele 5 zaruri.

Daca un jucator obtine 3 cifre identice, castiga 3 puncte.

Daca obtine 4 cifre identice, castiga 6 puncte.

Daca obtine 5 cifre identice, castiga 12 puncte.

Daca a obtinut doar 2 cifre identice, mai poate incerca o data. Daca nici a doua oara nu reuseste sa obtina cel putin trei cifre identice, scorul lui pentru acea runda este 0 si vine randul urmatorului jucator.

Daca nu obtine nicio „dubla” din prima incercare, scorul este 0.

Jucatorul care obtine cel mai mare scor dupa cinci (sau mai multe) runde este castigatorul.

Jocuri cu matematica folosind carti de joc

Razboiul cu adunare sau inmultire

Jocul de carti „razboi” clasic are urmatoarele reguli: doi jucatori isi impart cartile si apoi confrunta cate una, iar cel care are cartea cu valoarea mai mare ramane cu ambele carti. In Razboiul cu adunare, asul are valoarea 1, iar jucatorul care reuseste sa calculeze primul suma celor doua carti si sa o strige primul, va ramane cu cartile. In razboiul cu inmultire, jucatorii trebuie sa calculeze rezultatul imnultirii dintre cele doua carti. Pentru copiii de varste mici, pot fi eliminate cartile cu valori mari: 12, 13 si 14.

Zece

Se impart cate 12 carti la fiecare jucator. Fiecare jucator trebuie sa incerce sa creeze cat mai multe combinatii de carti care adunate dau 10. Se scot cartile cu valoarea 12, 13 si 14.


*Sursa foto: Pixabay.com


Citeste si:


Jocuri cu intrebari


Jocuri pentru calatoriile lungi


jocuri de matematica clasa 2

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe