characters characters

Manualele digitale pe intelesul parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 noiembrie 2014    |   5280 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copii la calculator
In dialog cu Mirela Mihaescu, co-autor manuale INTUITEXT: „In spatele realizarii manualelor sta o poveste”

Ce le puteti spune parintilor despre noile manuale? Unii dintre ei chiar se intreaba ce aduc aceste manuale (in format tiparit, dar si digital) in plus pentru copiii lor.

Manualele elaborate de echipa INTUITEXT propun o abordare integrata, fiecare unitate de invatare este spatiul comun al unor teme abordate atat la Comunicare in limba romana, cat si la Matematica si explorarea mediului. Propun experiente de invatare in care sarcinile de lucru, experimentele, activitatile practice, jocurile, proiectele propuse sunt posibile prin utilizarea experientei de viata a elevilor. Acestea au in vedere o educatia bazata pe gandirea creatoare si independenta. De aceea, sunt propuse sarcini ce vizeaza nu numai aplicarea unui algoritm sau a unor reguli invatate, ci mai ales descoperirea utilitatii solutiilor in diferite aspecte practice, care au legatura directa cu viata copiilor (Exemplu: sa inregistreze timp de o saptamana cantitatile de fructe si legume consumate, a cantitatii de lichide baute zilnic, sa inregistreze datele in tabele, sa analizeze daca au fost respectate regulile unei alimentatii sanatoase – in cadrul Proiectul Jurnalul meu de sanatate).

Manualele tiparite reprezinta invitatii la invatare intr-un mod activ si atractiv, sunt adevarate ghiduri ale elevului care invata prin descoperire.

In manualele digitale, notiunile noi sunt prezentate de personaje cu rol de educatori virtuali, care sunt, in acelasi timp, detinatorii unor informatii noi, sunt cei care provoaca si explica, intreaba si vin cu solutii, ofera feedback si incurajeaza. Elevul este permanent motivat si incurajat sa rezolve jocuri, sa cerceteze, sa experimenteze, sa raspunda la intrebarile personajelor, sa-i ajute in misiunea de a descifra misterele invatarii, fara teama ca vor gresi, ca nu stiu sau nu pot sa rezolve anumite sarcini. Manualele digitale trimit la secvente informative suplimentare – scriptice si auditive de care elevul poate dispune la un moment dat.

Usurinta cu care copiii de varsta scolara mica utilizeaza tablete poate fi considerat unul din argumentele care incurajeaza implementarea timpurie a digitalului in procesul educational.

Manualele digitale nu pot inlocui insa pe cele in format tiparit, dar pot fi complementare. Sunt secvente sau situatii in care interactiunea cu manualul tiparit este necesara pentru elev, din considerente de ordin psihologic, precum: completarea unor raspunsuri prin scrierea de mana, silabisirea primelor cuvinte urmarind cuvantul cu degetul pe foaia de hartie etc.

Ca autor de manuale si expert educational, cum ati putea sa le linistiti pe mamicile care isi fac griji ca, acum cu noile manuale digitale, copiii lor vor petrece si mai mult in fata calculatorului si a tabletei?

Nu trebuie ca aparitia manualelor digitale sa mareasca intervalul de timp pe care copiii il petrec la calculator. Din contra, va fi o solutie pentru parinti si cadre didactice sa valorifice acest timp pentru dezvoltarea copilului. Astazi, tehnologia face parte din viata noastra; nu le putem interzice copiilor sa lucreze la calculator, sa utilizeze tableta. Ceea ce putem sa facem este sa-i dirijam pentru alegerea celor mai potrivite site-uri, softuri si jocuri educationale si sa folosim manualul digital ca mijloc de a raspunde nevoii lor de invatare interactiva, de joc, de cautare si descoperire, de experimentare in mediul virtual.

Citeste articolul in continuare:

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe