(Video) Cum reinventam educatia: avantajele componentei digitale
Tehnologia este peste tot si face parte din viata noastra. Ne afecteaza alegerile pe care le facem, ne influenteaza atunci cand facem cumparaturi, ne insoteste in procesul de socializare, ne ajuta (sau nu) sa ne conectam cu cei din jur, ne insoteste atunci cand mancam sau ne jucam. Era de asteptat ca tehnologia sa joace un rol foarte important si in invatare. Datorita prezentei tot mai ridicate in viata noastra, pare sa aiba sens si utilizarea calculatorului si a aplicatiilor de pe mobil chiar si in clasa.
Incepand cu acest an, educatia in scoli a dobandit o componenta digitala prin introducerea manualelor digitale, pentru copiii de varste mici (clasele intai si a doua), in timp ce copiii si tinerii au la dispozitie o multime de cursuri online. Iata ce spune fondatoarea site-ului Coursera, despre cum este transformata educatia de catre tehnologie. Daphne Koller, impreuna cu Andrew Ng au creat Coursera, site-ul care face accesibile, gratuit, cursuri oferite de profesori de la universitati de top din intreaga lume. Participantii la cursurile de pe Coursera vizioneaza prezentarile profesorilor, isi verifica cunostintele prin teste online, participa la discutii online cu oameni din intreaga lume, iar la final pot primi un certificat de participare la curs. Afla mai multe in materialul video de mai jos.
Ce avantaje aduce tehnologia in educatie?
- Informatiile sunt disponibile pentru mai mult timp si mai usor accesibile. Copiii au acces la un profesor o ora pe zi, iar acesta din urma trebuie sa isi imparta atentia la aproximativ 20 de elevi. Tehnologia este disponibila copiilor tot timpul si ii poate ajuta sa cunoasca domenii diverse.
- Copiii inteleg mai usor lectiile. O lectie de fizica sau chimie predata cu creta la tabla si doar cu ajutorul imaginilor din manuale poate fi imposibil de inteles. O demonstratie video insotita de explicatii sau un joc interactiv prezinta informatiile mult mai clar si mai usor de inteles de catre copii.
- Este incurajata initiativa copiilor. Spre deosebire de lectiile clasice in care copiilor li se ofera informatiile fie ca le cauta, fie ca nu, tehnologiaii lasa pe copii sa caute singuri ce ii intereseaza sau ce le trebuie. Astfel, creste motivatia si implicarea in invatare. De asemenea, invata sa devina mai responsabili, cum sa ia propriile decizii si sa gandeasca pentru ei insisi.
- Este incurajata colaborarea. Folosind telefonul mobil, emailul, mesageria instanta, sau grupurile de discutii online, elevii pot lucra in grup chiar si atunci cand nu se afla in acelasi loc.
- Este incurajata creativitatea copiilor. Exista o multime de mijloace pe care tehnologia le pune la dispozitia copiilor, prin care acestia se pot exprima si pot fi creativi: bloguri, materiale video, fotografii, animatii, prezentari etc.
- Educatia poate deveni mai putin costisitoare. Elevii au acces mai ridicat la carti si texte digitale care sunt in mod constat actualizate, fiind o alternativa mai putin costisitoare fata de cartile din librarii. Exista de asemenea cursuri gratuite disponibile online pe diverse teme, multe dintre ele oferite de institutii de prestigiu.
- Integrarea tehnologiei in educatie ii pregateste pe copii pentru viitor. Tehnologia este o parte din ce in ce mai importanta a vietii noastre, asa ca putem presupune ca profesiile in viitor vor avea o componenta tehnologica din ce in ce mai ridicata. Chiar daca nu isi va alege o profesie in tehnologie, copilul tau va avea nevoie toata viata de abilitati de folosire a tehnologiei digitale.
Copiii sunt oricum fascinati de computere, tablete, internet sau telefoane mobile. Lectiile predate in clasa dupa metode clasice sunt din ce in ce mai putin potrivite intereselor si dorintelor copiilor. Combinand cele doua elemente (interesul copiilor pentru tehnologie si scopul de a-i educa pe copii), putem aduce educatiei un plus de eficienta si experientei de invatare, un plus de bucurie.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Timpul petrecut in fata ecranelor in vacanta
Cum gestionam timpul petrecut in fata ecranelor in vacanta de vara.
-
Predarea online. Ghid de bune practici si recomandari pentru cadrele didactice 1
Mediul online de invatare vine cu provocari si resurse specifice, care presupun ca atat profesorii, cat si elevii sa se adapteze si sa isi schimbe modul de lucru.
-
Ce emotii simt copiii nostri cand invata. De ce au nevoie pentru ca studiul sa fie o bucurie
In ultima vreme vorbim tot mai apasat despre dezvoltare emotionala. Despre empatie si generozitate, despre abilitati sociale si cum putem sa le cultivam mai bine copiilor nostri toate acele skill-uri care sa le foloseasca o viata.
Adauga tu primul comentariu: